Nem vicc: megváltozik a tojás neve a mostani madárinfluenza miatt!
woman in white sweater holding blue egg

Nem vicc: megváltozik a tojás neve a mostani madárinfluenza miatt!

Az egész EU-ra vonatkozó szabályozás értelmében bizonyos feltételek teljesülésénél más elnevezéseket kell használni. Ez hamarosan bekövetkezhet.


Amerikában évek óta nem tapasztalt erősségű madárinfluenza-járvánnyal küzdenek, a helyzet súlyosságát az is jól mutatja, hogy eddig mintegy 35 millió baromfi esett a járvány és a megelőzési célú járványvédelmi intézkedések áldozatául. Utóbbihoz a madarak kötelező zárt tartása is tartozik, amit azért rendelnek el, hogy megállítsák a fertőzés terjedését.

Az USA-ban, de több nyugat-európai országban is – így Franciaországban, ahol eddig 16 millió madár került kényszervágásra, novemberben rendeltek el zárt tartást – most amiatt robbant ki fogyasztóvédelmi jellegű vita, mert egyrészt a városi lakosságot meglepetésként érte, hogy madárinfluenza-járvány idején a szabadtartásos és organikusan tartott állományokat is bezárják, ugyanakkor

többen megkérdőjelezik, hogy jogosan értékesíthetik-e ezek a gazdaságok továbbra is szabadtartásos címkével, magasabb árkategóriában a karanténban tojt tojásokat.

Mivel ez akár a fogyasztók megtévesztéseként is felfogható – írja az Indexre hivatkozva az Agrárszektor. Noha a vásárlók egy része megérti az intézkedések szükségességét, a tájékoztatás hiányát azonban mindenképp felróják a tojástermelőknek és a boltoknak is.

barna ty\u00fak \u00e9s h\u00e1rom kis csirke

Fotó: Aditya Tma / Unsplash


Az ilyen esetekben az EU-s és a brit szabályozás szerint mintegy 16 hetes zárt tartás után tájékoztatni kell a fogyasztókat a tartáskörülményekre vonatkozó változásról. Addig azonban a termelők használhatják a szabadtartásos megjelölést.

A jelenlegi szabályok szerint Nagy-Britanniában például a karanténos állományokból származó tojásokra átmenetileg a ketreces tartásból származásra utaló feliratot kell tenni.

Az USA-ban megengedőbbek, hiszen nem kell átcímkézni a madárinfluenzához hasonló váratlan események miatt az organikusan, illetve szabadtartásos állományokból származó tojásokat. Összesen csak annyi a feltétel, hogy normál esetben ezeknek a jószágoknak lehetőségük van a friss levegőre is kijutni.

Éppen tegnap írta meg szintén az Agrárszektor, hogy a madárinfluenza Magyarországon is újra terjedőben van. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta legutóbb egy Bács-Kiskun megyei hízólúdtelepen. Korábban hasonló esetekről számolt már be a hivatal a honlapján Békés és Csongrád megyével kapcsolatban is - az elmúlt 3 hétben összesen 76 hazai madártelepen találtak megbetegedéseket.