tojásos rántotta

Kevesen tudják, de az egyik legnépszerűbb reggeli növelheti a rák kockázatát

A gyakran elfogyasztott ételeink számtalan ismert és kevésbé ismert módon hatnak a szervezetünkre és az egészségügyi állapotunkra. Egy új kutatás szerint az egyik legközkedveltebb reggeli alapanyag növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát.

A Frontiers in Nutrition folyóirat friss tanulmányában a kutatók korábbi kohorszvizsgálatokat (emberek egy csoportjának hosszú időn át tartó vizsgálata – a szerk. ) néztek át arra vonatkozóan, hogy a tojásfogyasztás és a koleszterinbevitel hogyan függ össze a bármilyen okból bekövetkező elhalálozás kockázatával, külön vizsgálva a szívbetegségben és a rákos megbetegedésből történő elhalálozás kockázatát – olvasható az EatThis cikkében.

Közel 2,8 millió ember adatai alapján a kutatók megállapították, hogy a naponta elfogyasztott tojás 7%-kal magasabb kockázatot jelent a bármilyen okból bekövetkező halálozásra, és 13%-kal magasabb kockázatot a rákos halálozásra.

A tojásfogyasztás és a szívbetegség okozta halálozás között viszont a kutatók nem találtak összefüggést.

De nem kell aggódnod, ha csak hetente néhányszor eszel belőle, a szakértők szerint ekkora mennyiségtől nem növekszik a rizikófaktor.

t\u00fck\u00f6rtoj\u00e1s avok\u00e1d\u00f3val

Fotó: Shutterstock

Nincs egyetlen élelmiszer sem, ami teljesen megváltoztatja valakinek az étrendjét vagy az életmódját. Egyél sokféle színes növényt, figyelj az éhség- és jóllakottságjelzésre, mozogj, és végezz más öngondoskodó tevékenységeket

− mondja Julie Lanford, dietetikus és táplálkozási szakértő, aki szerint rengeteg különböző tényező befolyásolja az ember rákkockázatát élete során.

omlett

Fotó: Shutterstock

Ráadásul a tojásevésnek rengeteg előnye van.

Jót tesz az immunrendszernek, az energiaszintnek, sőt, még a bőrnek és a hajnak is. Növeli a HDL-koleszterinszintet (a „jó" koleszterint), és a szakértők szerint olyan tápanyagot is tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak a memória működésére.

Tehát nem kell feltétlen teljesen átgondolnod a reggeli rutinodat. Nyugodtan fogyassz tojást, mert nagyobb előnye van, mint hátránya – mégis jó tudni ezt a minimális kockázati tényezőt.