egy nő a konyhában főz

Kutatók szerint ez a 60 forintba kerülő élelmiszer a legjobb szíverősítő

Mindvégig itt hevert az orrunk előtt az az élelmiszer, amiről most kutatók megállapították, hogy képes megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.Már te is biztosan hallottad azt a régi mondást, hogy "a reggeli a nap legfontosabb étkezése", de most egy maréknyi tudós az is kiderítette, hogy maga az elfogyasztott étel is kulcsfontosságú. Íme!

Ezt olvasd el: Könnyen növelheted akár 1 évre a tojás eltarthatóságát

emberek egy keresztez\u0151d\u00e9sn\u00e9l

Fotó: Ryoji Iwata / Unsplash


A tanulmányhoz több mint 4000 embert vontak be, akik közül 3000 ezer embernek szív-és érrendszeri betegsége volt, 1000 résztvevőnek pedig nem. A felmérések során a kutatók az önkéntesek véréből kinyert plazmamintákat vizsgálták - olvasható marthastewart cikkében.

kutat\u00f3k \u00fclnek egy szob\u00e1ban

Fotó: National Cancer Institute / Unsplash


A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztottak tojást, magasabb volt az apolipoprotein nevű fehérje, ami a kutatók szerint segít a koleszterin eltávolításában az erekből, és megelőzheti a szívrohamot és szélütést okozó elzáródásokat.

egy ember keszty\u0171ben \u00e1ll

Fotó: Julia Koblitz / Unsplash


Ezenfelül a tudósok azt is kimutatták, hogy azoknál az önkénteseknél, akik rendszeresen fogyasztottak tojást, alacsonyabb volt a szívbetegségekkel összefüggésbe hozható rossz metabolitok (az anyagcsere köztes- és végtermékei) száma a vérben. A méréseket célzott, úgynevezett mágneses magrezonencia technikával végezték.

toj\u00e1sos keny\u00e9r

Fotó: Ben Kolde / Unsplash


A kutatás tehát megállapította, hogy napi egy tojás rendszeres elfogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
egy kutat\u00f3 mikroszk\u00f3p el\u0151tt \u00fcl

Fotó: Lucas Vasques / Unsplash


További kutatásokra van szükség természetesen, hogy jobban megértsük a kapcsolatot a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek között, ám ez a friss tanulmány tovább bővíti a kutatók ismereteit és bizakodásra ad okot. Annál is inkább, mert ha ez megerősítést nyer, az emberiség egy igen olcsó "szíverősítővel" gazdagodik: akciósan 60 forintért is kapható manapság tojás, de még az átlagos 80-100 forintos ár sem tűnik soknak a szív egészségének megőrzéséért.