barna tojás piros háttér előtt
Fotó: REVOLT / Unsplash

A tojás tárolásának egyetlen helyes módja van és az nem a hűtő tojástartója!

Ha azt szeretnéd, hogy sokáig elálljon, felejtsd el a beépített tojástartót és a hűtő ajtaját úgy általában!Egyszer és mindenkorra rendet teszünk a tojás helyes tárolása körüli vitákban – ígéri az ausztrál lifehacker.com.au oldal minapi cikke. Teszik mindezt azért, mert Ausztráliában egyes boltokban hiány lépett fel a friss tojásból, így mindenkinek elemi érdekévé vált minél tovább eltartani a már beszerzett készleteket.

A cikk az Australian Eggs nevű, tojásra szakosodott oldal ajánlására hagyatkozik, ami így rendelkezik: „Tároljuk a tojást az eredeti papírdobozban, amiben megvásároltuk és a vásárlás után minél előbb tegyük a hűtőbe. A papírdoboz csökkenti a nedvességvesztést, valamint megvédi a tojást a hűtőben terjengő egyéb szagoktól. Nem ajánlott a tojást kivenni a dobozból és a hűtőben kialakított tárolóba tenni, mert ott sokkal jobban ki van téve sérülésnek.”

Hol nem szabad tárolni a tojást?

k\u00e9k h\u0171t\u0151szekr\u00e9ny, m\u00f6g\u00f6tte z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny Photo by Latrach Med Jamil on Unsplash


Más szakemberek ehhez azt is hozzáteszik, hogy a tojásnak nem tesz jót a hőmérsékletváltozás (elszaporodhatnak a baktériumok), márpedig a hűtő esetében ez a rendszeresen kinyitott ajtóra a leginkább jellemző. Az ajtó és az ott kialakított tojástároló tehát ezért sem jó. Tedd inkább dobozostul a hűtő belsejébe, ahol állandó a hőmérséklet.

Meddig áll el a tojás?

A dobozon jelzett időpont a mértékadó, bár a már idézett Australian Eggs oldal szerint, ha betartod az előzőekben leírtakat, 6 hétig fogyasztható marad a tojás.

Honnan tudni, hogy a tojás már nem jó?

Tedd be a gyanús tojást egy tál vízbe: a friss tojás lent marad, a romlott tojás a víz tetején fog úszni. Még egy jó tanács: vásárláskor egyesével nézd át a tojásokat, töröttet soha ne vegyél meg.