barna kenyér vekni
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: magvas-tojásos barna kenyér

Méz, tojás és napraforgómag is szerepel ebben a különleges kenyérreceptben, amit egyszer mindenkinek el kell készítenie.



Hozzávalók

  • 200 g teljes kiőrlésű rozsos liszt
  • 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 200 g finomliszt
  • egy maréknyi napraforgómag
  • félmaréknyi lenmag
  • 2 tojássárgája
  • 30 g friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor vagy méz
  • 1 csipet só
  • 300 ml víz
  • diónyi vaj

Így készül

  1. Az élesztőt, a cukrot vagy mézet és egy kiskanálnyi finomlisztet keverjünk el 50 ml (fél deci) vízben, majd hagyjuk állni bő negyedóráig, és így futtassuk fel.
  2. A többi lisztet és a magokat keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a vajat, a tojások sárgáját és a maradék vizet. Jól dagasszuk ki, míg határozott, sűrűbb tésztát nem kapunk, amit szükség esetén óvatosan tovább is lisztezhetünk.
  3. Ha kész a tészta, takarjuk le, és hagyjuk egy órán át kelni. Ezután gyúrjuk át, majd tegyük sütőpapírral bélelt sütőformába, és langyos sütőben pihentessük 20 percig.
  4. Ezután állítsuk 200 °C-ra a hőmérsékletet, és 40–45 perc alatt süssük aranybarnára a kenyeret.