palacsinták fekete bogyókkal a tetején fehér tányéron

Mostantól minden nap ezt fogod kérni

Az ember, aki 18 000 palacsintát sütött eddig, elmondta a tökéletes receptet

A tökéletes palacsinta elkészítésénél nemcsak az számít, hogy a tésztát milyen sorrendben kevered be, de még az is, milyen olajat használsz és mikor készíted elő a feltéteket – állítja a hivatásos palacsinta-fejlesztő.


Frank Tegethoff évtizedek óta a bostoni King Arthur's munkatársa. Az 1790-ben alapított cég az egyik legjelentősebb a tengerentúlon azok közül, amelyek malomipari termékek (liszt, sütőkeverékek) és pékáruk kereskedelmével foglalkoznak. Frank a kutatási-fejlesztési részlegen dolgozik, feladata újabb és újabb keverékek kikísérletezése. Bár munkaköri kötelessége a palacsintasütés és -kóstolás, még otthon is szívesen készít palacsintát a családjának. Így jött össze saját számítása szerint a címben említett 18 ezer darab – mostanáig.

A King Arthur's weboldalán osztotta meg évtizedes tapasztalatait, szerinte 9 fontos szabályt kell betartani a tökéletes amerikai palacsinta elkészítéséhez.

Ez is érdekelhet: Lepd meg a gyerekedet egyszerűen elkészíthető "mesepalacsintákkal"!

​1. Mielőtt bekevered a tésztát, mindig készítsd elő a feltéteket

A friss palacsinta a legjobb palacsinta, ezért ne akkor kezdd összeszedni a feltéteket, amikor már ott gőzölög a tányérodon a desszert. Ha vajjal eszed, olvaszd meg addigra a vajat, ha fagyasztott gyümölcsökkel, tedd ki őket időben szobahőmérsékletre.

​2. Előbb a nedves összetevők, aztán a szárazak

Mindig a folyékony hozzávalókat rakd össze előbb és addig keverd őket, amíg a felszínen meg nem jelennek a buborékok. Ekkor jöhetnek a száraz tartozékok. Az ok: így könnyebben elegyedik a zsír és a víz és biztosan nem ragad a száraz rész, például a liszt az edény aljára.

​3. Hagyd pihenni a tésztát

A kis pihenő alatt „felébred" az élesztő, ez garantálja, hogy a létező legpuhább és legmagasabb palacsintát kapd. A szakember 5 percet javasol.

​4. A tökéletes barnuláshoz egy vékony réteget kenj a sütőedény felületére

Fontos tudni, hogy az edények, amik azzal kecsegtetnek, bennünk nem ragad le az étel, ígéretüket kis olajjal tudják betartani. Az olajat a már előmelegített edénybe öntsd, közvetlenül a tészta előtt. Forró serpenyő, hideg olaj és az étel garantáltan nem tapad oda. Két széria sütés között önts újra olajat.

5. Használj fagyiskanalat a tésztához


Ez garantálja, hogy egyforma méretűek és alakúak lesznek, tehát ugyanannyi idő után kell megfordítani, majd kivenni őket.

​6. A megfelelő időben forgass

egy ember szirupot \u00f6nt a palacsint\u00e1ra

Időben a feltéteket!

Photo by Chad Montano on Unsplash

Amikor a nyers tészta találkozik a forró felülettel, elkezd „felfújódni", a belseje közben levegőssé, buborékokkal teltté válik. Amikor megfordítod, ugyanez megismétlődik a másik oldalon is. Légy türelmes: ha túl korán fordítasz, akkor nem lesz idő az előbb elmondottakra, ezért nem lesz szép magas a palacsintád. Akkor fordíts, ha a tetején elkezdenek kipukkanni a buborékok.

7. A vékonyabb palacsintához magasabb hőmérséklet kell

A vékonyabb palacsinta belül folyósabb, lágyabb marad, ha valamivel gyorsabban készíted. Állítsd a főzőlapot magasabb fokozatra.

​8. Egy rácsra szedd ki a kész palacsintákat

Amikor kész, ne egy tömör tálba szedd a palacsintákat, és ne is halmozd őket egymásra. A több levegő megakadályozza, hogy összeragadjanak, illetve hogy gumiszerűvé váljanak.

9. A maradékot sütőpapírba csomagolva fagyaszd le

A palacsintát jól le lehet fagyasztani. Mielőtt beteszed a mélyhűtőbe, teljesen hagyd kihülni, majd minden palacsintát külön csomagolj be. Így finomak lesznek következő alkalommal is.