sajtos hamburger egy kék háttér előtt

Ezután a cikk után tuti megéhezel!

Hamburgerek szerelmesei, figyelem! 7 jó tanács a tökéletes hamburgerhez

A hamburgert nem olyan bonyolult elkészíteni, csak egy kis odafigyelést igényel. Íme a legjobb hamburgerkészítési tanácsaink: a hústól kezdve a zsemlén át egészen a sajtig mindenről szó esik.



A tökéletes hamburger elkészítése örök kihívás.

Mindenki keresi, kutatja azokat a trükköket, amiknek a segítségével elkészítheti a tökéletesen szaftos, ízes hamburger húst, a ropogós zsemlét és akkor még hátravan a megfelelő sajt kiválasztása.

Szükséged lesz jó minőségű húsra

megf\u0171szerezett hamburger h\u00fasok egy fadeszk\u00e1n

A jó minőségű hússal már jó úton haladsz!

Fotó: PK / Unsplash


A hamburger nem hamburger a szaftos hús nélkül.

Aranyszabály, hogy a legízletesebb hamburger húsok magasabb zsírtartalommal rendelkeznek. Ha tudsz, vásárolj, olyan húst, aminek a zsírtartalma eléri legalább a 20 százalékot. A legjobb, ha hentesnél szerzed be a húst, mert akkor lehetőséged van kiválasztani a kívánt lapockát vagy hátszínt.

Marhahús helyett használhatsz bárányt, sertést vagy akár pulykát is.

A hamburger formája is számít

A hamburgerek megformálása fontosabb, mint gondolnád. Először is, ne tegyél bele túl sok húst.

A marhahúsból formálj egy labdát, aztán nyomkodd le úgy, hogy egy korongot kapj a végén, ami kicsit szélesebb mint a bucid.

Miért? Mert sütés közben a hamburgerek kicsit összezsugorodnak.

Az is előfordulhat, hogy a húspogácsa felpúposodik, ezt úgy tudod elkerülni, ha a hüvelykujjaddal csinálsz egy bemélyedést a hús közepén.

Ettől megőrzi alakját.

​Sóval csak kívülről ízesítsd

hamburger h\u00fasokat grilleznek

Ez az egyik legfontosabb trükk!

Fotó: Izzy Park / Unsplash


Fontos, hogy ne fűszerezd a nyershúst sóval, ugyanis a só megváltoztatja textúrát. A lédús, zamatos hús helyett egy rágós hamburgert kapnál. Tehát csak a külsejére szórjál a sóból.

Ne nyomkodd le!

Hamburger h\u00fasokat grillez egy ember

Öreg hiba!

Fotó: Zac Cain / Unsplash


Biztosan te is égető vágyat szoktál érezni arra, hogy a spatulával lenyomkodd a húst, így próbálva gyorsítani a sülést. Inkább ne tedd!

A nyomkodással az összes szaftot eltünteted a hamburgerből.

Tudd, hogy mikor készült el a hamburgered

egy f\u00e9rfi feltart egy elk\u00e9sz\u00fclt hamburger h\u00fast, h\u00e1tt\u00e9rben hamburgerh\u00fasok

A legfontosabb, hogy ne süsd túl, mert akkor ehetetlen száraz hús lesz a végeredmény!

Fotó: Jonathan Borba / Unsplash


A húshőmérővel tudod megállapítani a legegyszerűbben, hogy elkészült-e már a hamburgered.

Ha a hús belseje körülbelül 60 fokos akkor a hús medium-rare (belül még nyers), 71 fokon pedig well done (teljesen átsütött).

A húsból kifolyó húslé alapján is megtudod mondani, hogy hol tart a húsi. Minél pirosabb a lé, annál nyersebb a hús. Ha rózsaszínűvé válik a lé, akkor már medium, ha tiszta vagy szürke, akkor pedig elérte a well done fokozatot.

Jöhet a sajt!


Szerintünk nem kérdés, hogy a legsajtosabb hamburgerek a legjobbak.

Vegyél olyan sajtot, ami szépen olvad, mint például a cheddar. Várd meg, amíg a hamburgerek elkészülnek, aztán dobd a sajtot a hús tetejére és fedd le. Pár pillanat és a sajt már olvadozik is.

Pirítsd mega a zsemlét!

hamburger zseml\u00e9k egy t\u00e1lc\u00e1n

Ezzel fogod megkoronázni a hamburgeredet!

Fotó: Jonas Kakaroto / Unsplash


Az enyhén megpirított zsemle nagyon fontos alkotórésze a tökéletes hamburgernek.

A zsemlét vágd félbe, majd helyezd a sütőlapra néhány pillanatra. Csak annyi kell, hogy a szélei aranyszínűek nem legyenek. Ha elkészült, akkor tedd a bucit egy tányérra és alufóliával fedd le.