sárga krém kék tányérban

A tökéletes krumplipüréhez felejtsd el a tűzhelyet!

Egészen egyedülálló krumplipüré-készítési megoldással rukkolt elő egy sztárséf. A módszer egyszerű, gyors, a végeredmény mégis tökéletes.


Bármennyire is nem gondolnád, a jó krumplipüré elkészítése művészet. Nem csoda, hogy számos híres szakácsnak létezik saját receptje. Elég, ha Rácz Jenő egykori mentorát, az élete során összesen 32 Michelin-csillagot begyűjtő francia Joel Robuchont említjük. Ő azt vallotta, a tökéletes krémesség eléréséhez szűrőn kell átpasszírozni a krumplit és a szokásosnál több vajat kell hozzá tenni.

Ehhez képest „fapadosnak” hathat a szintén Michelin-csillagos, több TV-műsorban és szakácskönyvnél közreműködő amerikai David Chang megoldása, amit az alábbi videóban be is mutat.

Az ő püréjének a lényege, hogy a krumpli nem lát vizet és tűzhelyet sem: Chang a felkockázott nyers krumplit „szárazon”, fedővel 12 percre beteszi a mikrohullámú sütőbe. Állítja, ez nemcsak gyorsabb, mint vizet forralni és főzni, de így finomabb lesz a végeredmény, mivel víz híján nem oldódik ki semmi a krumpliból.

Miután kivette a mikróból, még sózza, valamint hozzáadja a tejet és a vajat és már kész is.

Szerintünk egy próbát mindenképpen megér. Ha tényleg olyan jó, mint állítja, akkor mostantól sokkal kevesebb vesződséggel jár a krumplipüré elkészítése, tehát sokkal többször kerülhet az asztalra ez a finomság!