4 fontos dolog, amit mindenkinek tudnia kell kedvenc nasinkról

2023. április 21.

Nagyon egészséges, viszont túl is lehet tolni és nagy különbségek vannak az egyes fajták között.

Ha a sütőtökre gondolunk, általában a tökfaragás és a zöldségből elkészíthető ételek jutnak először eszünkbe. De ha faragtunk vagy sütöttünk már tököt (és ittunk hozzá egy jól passzoló bort), akkor tudhatjuk, hogy minden tök belsejében több száz maggal találkozhatunk. Nem érdemes kidobni őket: a tökmag tápláló, ráadásul ízletes és sokoldalúan és könnyen felhasználható.

Mi az a tökmag?

Az emberiség évezredek óta fogyasztja a sütőtök apró, lapos, ovális alakú magjait. Valójában a sütőtököt, ami a téli tökfélék egyik fajtája, először az amerikai őslakosok ették a gyarmatosítás előtti időkben. Mexikóban azonban egészen Kr. e. 7000-ig visszavezethetőek a magok emberi felhasználásának bizonyítékai – mutatja be a tökmag történetét a VegNews.

sárga tökhús és pár szem tökmag
Fotó: Shaun Holloway / Unsplash

Ma már rengetek tökfajtát termesztenek, ezek mérete és íze is eltérő. A polcokon található magok viszont általában két fajtából származnak: stájer vagy olajos magvú tökökből. Ezeket „pepitának” nevezik, ami spanyolul „kis tökmagot” jelent. Ezekben a fajtákban a mag héj nélkül fejlődik. Ismerjük persze (például a focimeccsekről) a héjas tökmagot is, azt általában megpirítják fogyasztás előtt. A pepitákat viszont nyersen is fogyaszthatjuk.

Tökmag az étrendbe

A tökmag tele van tápanyagokkal. Jó fehérje-, rost-, magnézium-, kálium-, cink- és vasforrás. Emellett alfa-linolénsavat (ALA) is tartalmaz, ami a szívbarát, telítetlen zsírok egyik formája, de tele van antioxidánsokkal is. Utóbbiak olyan molekulák, amik segítenek a szervezetben a potenciálisan betegséget okozó szabad gyökökkel szemben felvenni a harcot.

Sok szakértő szerint a tökmagfogyasztás még a rák elleni küzdelemben is segíthet. Több kutatás is összefüggésbe hozta a tökmagban gazdag étrendet bizonyos rákos megbetegedések, köztük a mell-, a prosztata- és a vastagbélrák kockázatának csökkenésével.

Mennyi tökmagot együnk?

Mivel a tökmag tele van tápanyagokkal, nagyszerű étrendkiegészítő. Ráadásul nem kell sok belőle ahhoz, hogy az előnyeit élvezhessük. Napi körülbelül 30 gramm – nagyjából egy csésze negyede – bőven elég. Fontos, hogy mértéket tartsunk, mivel a tökmag rostban gazdag, így ha túl sokat eszünk belőle egyszerre, székrekedést tapasztalhatunk.

Hogyan kell sütőtökmagot pirítani?

Ha tököt faragunk vagy sütünk, ne dobjuk ki a magokat. Ezzel az élelmiszert se pazaroljuk, nem mellesleg a szervezetünket is táplálhatjuk, ha megmentjük a magokat és megpirítjuk őket. De hogyan?

Elsőként kanalazzuk ki őket a tökből és válasszuk le róluk a pépet és a szálas rostokat. Ezután mossuk meg, majd szárítsuk ki őket. Nem baj, ha marad rajtuk némi hús, de ügyeljünk rá, hogy törölköző között szárítsuk a magokat. Utóbbi folyamat segít, hogy a magok ropogósra süljenek a sütés során. Ha a szárítással megvagyunk, adjunk hozzá fűszereket ízlés szerint, és rendszeres forgatás mellett süssük körülbelül 15 percig.

Ezután ideje rágcsálni!

Szerző: Pál Gábor
Címlapfotó: Blackregis / Unsplash