barna, henger formájú hétel fa alátéten, fa asztalon

Kiváló süti is készíthető tökből

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: karamellás töktorta

Ez a recept bizonyítja, hogy tök milyen sokoldalú alapanyag. Itt éppen édességben kap fontos szerepet. Persze a karamell és a többi izgalmas hozzávaló is kiveszi a részét a végeredményből.



Hozzávalók

  • 500 g vaj
  • 200 g barna cukor
  • 300 g sült tök
  • 350 g liszt
  • 3 tojás
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 200 g porcukor
  • 100 g cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 300 g mascarpone
  • 100 ml tejszín
  • 50 g őrölt mandula
  • 1-1 kk őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg

Így készül

  1. 200 gramm szobahőmérsékletű vajat habosra keverünk a barna cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a tök pépesített húsát, a citromhéjat, egy csipet sót, a szegfűszegetés a fahéjat. Simára keverjük, és adagonként hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Az elkészült tésztát három részre osztjuk, és 180 fokon 30-30 percig egyenként kisütjük a lapokat.
  2. 200 gramm puha vajat elkeverünk 200 gramm porcukorral, majd kb. 10 percen át habosítjuk. Hozzáadjuk a vanília kikapart magjait és kisebb adagokban a szobahőmérsékletű mascarponét. További néhány percen át habosítjuk.
  3. A szószhoz egy serpenyőben karamellizálunk 100 gramm cukrot, apránként hozzáadunk 100 g vajat, felöntjük a tejszínnel, adunk hozzá egy csipet sót, és addig forraljuk,míg sima lesz.
  4. A kihűlt tortalapokat megtöltjük a vajas krémmel, a torta tetejét pedig karamellel és őrölt mandulával díszítjük.