barna kenyerek egy fekete rácson
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: töltött húsvéti zsemle

Variálható töltelékes, foszlós házi édes péksütemény. A tészta összeállítása után mindössze 20 perc sütést igényel.



Hozzávalók

  • 250 ml langyos tej
  • 25 g friss élesztő
  • 50 g kristálycukor
  • 500 g liszt
  • 1 narancs reszelt héja
  • kiskanál őrölt fahéj, szerecsendió, gyömbér, só
  • 50 g puha vaj
  • 1 tojás + 1 tojás sárgája
  • 100 ml tej
  • 50 g liszt
  • házi lekvár vagy nutella

Így készül

  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, majd 15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Egy tálba összeöntjük a lisztet, a sót, az őrölt fűszereket, hozzá a maradék cukrot, ráreszeljük a narancs héját és alaposan elkeverjük. Ebbe öntjük a felfutott élesztőt, majd apránként hozzáadjuk a tejet, a tojást, az olvasztott vajat, és kellemes tészta állagúra dagasztjuk.
  3. Langyos helyen egy órán át kelesztjük, majd újra elővéve lisztezett deszkán 16 részre osztjuk. Az egyes részeket kinyújtjuk, közepükre lekvárt vagy nutellát teszünk, összecsípjük a széleiket és lefelé fordítjuk, majd fél óráig pihentetjük. A tetejüket tojássárgás tejjel bekenjük, bevagdossuk.
  4. 190 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket úgy, hogy alulra egy vízzel telt tepsit helyezünk.