
Fotó: PuzzlePix
Egy nap, egy recept: töltött húsvéti zsemle
2022-03-11
Variálható töltelékes, foszlós házi édes péksütemény. A tészta összeállítása után mindössze 20 perc sütést igényel.
Hozzávalók
- 250 ml langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 50 g kristálycukor
- 500 g liszt
- 1 narancs reszelt héja
- kiskanál őrölt fahéj, szerecsendió, gyömbér, só
- 50 g puha vaj
- 1 tojás + 1 tojás sárgája
- 100 ml tej
- 50 g liszt
- házi lekvár vagy nutella
Így készül
- A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, majd 15 perc alatt felfuttatjuk.
- Egy tálba összeöntjük a lisztet, a sót, az őrölt fűszereket, hozzá a maradék cukrot, ráreszeljük a narancs héját és alaposan elkeverjük. Ebbe öntjük a felfutott élesztőt, majd apránként hozzáadjuk a tejet, a tojást, az olvasztott vajat, és kellemes tészta állagúra dagasztjuk.
- Langyos helyen egy órán át kelesztjük, majd újra elővéve lisztezett deszkán 16 részre osztjuk. Az egyes részeket kinyújtjuk, közepükre lekvárt vagy nutellát teszünk, összecsípjük a széleiket és lefelé fordítjuk, majd fél óráig pihentetjük. A tetejüket tojássárgás tejjel bekenjük, bevagdossuk.
- 190 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket úgy, hogy alulra egy vízzel telt tepsit helyezünk.