szeletelt sonka fa vágódeszkán

A gyógynövény, amit mi terjesztettünk el Európában, és pont mi nem fogyasztjuk

Egyetlen megyénkből származik az Európai Uniós termelés közel fele, de jelentős része exportra megy, pedig nagyon egészséges.


Hazánk az Európai Unió legnagyobb tormatermelője. A magyar torma jelentős része exportra megy, ahol – egyedi zamatának köszönhetően – jellemzően feldolgozóüzemek hasznosítják íz- és állagjavítóként a saját tormás készítményeikben. A hazai tormaterület nagysága azonban lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában. A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait. A Hello Vidék cikkében annak is utánajárt, mennyibe kerül és milyen jótékony hatásai vannak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara beszámolója szerint, Magyarország igazi tormanagyhatalomnak számít, az itthoni fogyasztás azonban egyelőre csekély.

A hajdúsági termelők szorgosan keresik a torma helyét a magyar élelmiszer-feldolgozásban, illetve a gyógyászati – beleértve az állatgyógyászati – lehetőségeit is.
barna h\u00fas, barna krumpli \u00e9s feh\u00e9r torma t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: henry perks / Unsplash


Hazánkban 2021-ben közel 1267 hektár területen folyt a torma termelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak. A legfrissebb adatok alapján így az előző szezonban több mint 12 ezer tonna torma termett idehaza, amely az Európai Unió éves össztermésének közel felét teszi ki. A torma jelentős vízigényű növény. A tavalyi aszályos idő miatt a betakarított tormák méretre átlagosan kisebbek lettek a vártnál, azonban szárazanyag-tartalmát tekintve így is felülmúlják a külföldi fajtákat. A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac kiszolgálására elegendő a magyar termés. Bár a hazai felhasználás jelentős, a legtöbb tormát Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba exportáljuk, jellemzően friss, lédig formában.

A jól ismert – és a húsvéti időszakban jelentős keresletnek örvendő – reszelt változatán túl savanyított és ecetes tartósított készítményekhez – uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé stb. – ízesítőként is előszeretettel használják.

A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezen vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak; fogyasztáskor ezért szökik könny a szemünkbe, illetve az orrunkat is erősen ingerli.

A torma hazánkban őshonos növény, főbb termesztőkörzetei Hajdú-Bihar megyében, Kiskunfélegyháza, illetve Budapest környékén voltak. Mára, valószínűleg nagy kézimunka igénye miatt egyetlen termesztőkörzete maradt. Jelenleg Hajdú-Bihar megyében – Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében – található a termőterület 98 százaléka, amely több száz családnak biztosít megélhetést.

A termelők a következő évi szaporítóanyagot is maguk állítják elő, így jellemzően úgynevezett tájfajtákkal találkozunk, mint a Debreceni édes-nemes populáció fajtái (sima felületű, hosszú, bőtermő, igen fűszeres, jóízű, magas szárazanyag- és aromatartalom jellemzi, kiváló ipari felhasználásra és exportra), emellett kiemelkedő a Nürnbergi édes (jóízű, bőtermő) és jelentős területen ültetnek különböző dán fajtákat (pl. Danvit) is idehaza.

Számtalan jótékony hatással bír

barna toj\u00e1sok vir\u00e1gokkal t\u00e1ny\u00e9ron brown egg on white ceramic plate

Fotó: Michal Balog / Unsplash


Keveset tudunk a torma népegészségügyi jelentőségéről, pedig a hideg beköszöntével igazi társunk lehet a megelőzésben. A magyar orvoslásban korábban gyógyszerként szerepelt a torma és az életerő jelképeként tartották számon: korábbról ismert, hogy az egyik legfőbb népi kezelési módszer volt a vashiányos vérszegénységben, a skorbut (C-vitamin-hiánybetegség) leküzdésében.

A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma; baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, hatásos húgyúti- és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén.

Gyógy- és fűszernövényként a magyarok terjesztették el Európában. Számos jótékony összetevője van, mely támogatja az immunrendszerünk normál működését. Ilyenek például a:

 • mustárolaj (pl.: antioxidáns, antibiotikus - baktériumölő és gátló - hatás, stb.),
 • szinigrin (pl.: sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, stb.),
 • glukonnaszturcin (pl.: légutak irritációja ellen, szívizom egészsége érdekében, stb.),
 • flavonok (pl. immunerősítő, asztma ellenes, antivirális, májvédő, stb.)
 • jelentős a kálium, kalcium, magnézium, kén, foszfor tartalma, illetve
 • az egyik legnagyobb koncentrációjú C-vitamin forrásunk.

A torma számtalan gyógyító hatással bír

 • véd a légúti megbetegedések, a nátha, asztma, mandulagyulladás, illetve köhögéssel járó egyéb megbetegedések ellen,
 • lázcsökkentő, izzasztó, méregtelenítő, vizelethajtó hatással is bír, így védelmet nyújt a különböző húgyúti megbetegedések és a vesekő, epekő ellen,
 • fájdalomcsillapító hatású, kiemelten hatékony az idegi fájdalomcsillapító hatása, de sikeresen alkalmazható menstruációs és bélgörcsök ellen is,
 • reuma és köszvény gyógyításában is van szerepe,
 • emésztőszervi megbetegedések esetén kiválóan alkalmazható, sőt, gyomorrontás esetén is ajánlatos,
 • folyamatos fogyasztása csökkenti a vér koleszterint, tisztítja az érrendszert, ezzel fontos szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védekezésnél,
 • javítja a nyirokkeringést fokozza a méregtelenítést.

Milyen áron kapható a torma?

A tormát leginkább krém formájában vásároljuk, így a nagyobb üzletláncok polcain is ebben a kiszerelésben találjuk. Árát tekintve tehát nem egy zsebbenyúlós termék, egy üveggel már 200-400 áron is megvásárolható, miközben rengeteg jótékony hatása van, ezért érdemes beszerezni az ünnepi asztalra. Nem beszélve arról, hogy immunrendszerünk megerősítésébe is besegíthet, ami a koronavírus-járvány és az influenza felbukkanása miatt is ajánlott.