színes leves kék tálban, fa asztalon

Keleti ízek

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: török lencseleves

Lencsét nem csak Újévkor jó enni, hanem mindig. Pláne, ha egy ilyen különleges, keleti recept alapján készíti el az ember a levest. Tudod-e vajon, mitől török?



Hozzávalók

  • 250 g lencse
  • 50 g bulgur
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 db szárzeller
  • 1 kiskanál őrölt Cayenne-bors
  • 1 kis csokor friss menta

Így készül

  1. A hagymát pirítsuk meg egy lábasban a vajon, majd adjuk hozzá a pirospaprikát, a Cayenne-borsot, a lencsét, a bulgurt, kissé forgassuk át az egészet a forró vajon, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
  2. A léhez adjunk paradicsompürét, egy szál apróra vágott mentaágat, és ízlés szerint némi citromlevet is. Gyakran kevergetve fedő alatt és kis lángon főzzük.
  3. 10–15 perc múlva, amikor a lencse és a bulgur már félig puhára főtt, adjuk hozzá a répát és a zellert is.
  4. Friss mentalevélkékkel és pár csepp citromlével cseppentve tálaljuk.