tőzegáfonya félbevágva

Magyarországon is beszerezhető az a gyümölcskivonat, ami megvédi a szívet

Egy olyan gyümölcsről van szó, ami hazánkban még nem igazán elterjedt, de szerencsére a kivonata nálunk is könnyen beszerezhető. Fogyasztása pedig bizonyítottan segít a szív egészségének megőrzésében.Egy friss kutatás szerint egy bizonyos piros gyümölcs képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - olvasható marthastewart honlapján megjelent cikkben. Az egészséges szív elengedhetetlen a hosszú élethez, így gondoltuk mi is, ezért veled is megosztjuk, mit érdemes tudni a tanulmányban szereplő gyümölcs szívre gyakorolt hatásairól.

Ez is érdekelhet: 7 ital, amiről nem gondolnád, hogy szívbetegséget okozhat

t\u0151zeg\u00e1fonya \u00fcvegben

Fotó: Rasa Kasparaviciene / Unsplash


Az említett gyümölcs nem más, mint a tőzegáfonya. A Food & Function folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az áfonyában található természetes anyagok javítják az erek állapotát így csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

t\u0151zeg\u00e1fonya egy feh\u00e9r t\u00e1lban

Fotó: Yulia Khlebnikova / Unsplash


A kutatás során elvégzett klinikai vizsgálatok alatt friss tőzegáfonya helyett áfonyaport használtak a kutatók, ami nekünk magyaroknak is jó hír, mivel a por könnyebben beszerezhető, mint a friss gyümölcs. Sőt, míg a porból csak 9 grammot kell megenni, addig a friss gyümölcsből 100 grammot kellene.

A tanulmányban 45 férfi vett részt, akik naponta kétszer fogyasztottak 4,5 gramm tőzegáfonya port.
egy n\u0151 \u00fcl a mikroszk\u00f3p el\u0151tt

Fotó: National Cancer Institute / Unsplash


Ana Rodriguez-Mateos kutató a Food & Function lapnak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy az áfonyafogyasztást követően a polifenolok és metabolitok (anyagcsere-termékek) mennyisége jelentősen megnőtt a résztvevők véráramában. Az említett anyagcsere-termékek pedig rendkívül fontos szerepet játszanak az érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

emberek \u00fclnek egym\u00e1s mellett

Fotó: M ACCELERATOR / Unsplash


A vizsgálatok további eredményei pedig további meglepetéseket tartogattak.

Az áfonyaport fogyasztó önkéntesek értékei már az első nap után javulást mutattak, vagyis a résztvevők vérellátása határozottan javult az artériákban.
egy f\u00e9rfi \u00fcl mikroszk\u00f3p el\u0151tt

Fotó: Lucas Vasques / Unsplash


Az eredmények bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a tőzegáfonya jelentősen javítja az érrendszer egészségét.

- tette hozzá Christian Heiss, Rodriguez-Mateos kutatótársa. Sőt, a tanulmányt készítők arra is rájöttek, hogy a polifenol-metabolitok véráramban való növekedése megakadályozza az oxidatív stressz kialakulását, ami sok esetben szívbetegségekhez vezet.