
A túlevés súlyos betegséghez vezet, de így megelőzheted
A túlevés komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ezért nagyon fontos tisztában lenni vele, mennyi is a sok. Ennek kitapasztalására szerencsére vannak egyszerű módszerek.
A túlevés rövid és hosszú távon is befolyásolja az alvásodat, súlyodat és szerveidet. Azt gondoltuk, a legjobb, ha elmagyarázzuk, mi történik valójában a szervezeteddel, akkor ha túleszed magadat.
Ez is érdekelhet: 9 legjobb étel az agy és a memória frissen tartására
Fotó: Spencer Davis / Unsplash
Valószínű, hogy te is ismered a "kajakómát", vagyis azt a fullasztó érzést, ami akkor jelentkezik, ha túl sokat habzsoltál. Ez azért is fordulhat elő, mert az agynak körülbelül 20 percbe telik, míg jelet küld a gyomornak a jóllakottságról. Vagyis tulajdonképpen már azelőtt be kellene fejezned az evést, hogy elfog a teltségérzet.
De mi történik pontosan a testeddel?
A túlevés hatására a gyomor a normál méreténél nagyobbra tágul, hogy be tudja fogadni a nagy mennyiségű táplálékot. A kitágult gyomor más szervekhez nyomódik, ami rossz érzést okoz. Ez a kellemetlen érzés fáradtság vagy álmosság formájában is jelentkezhet, és természetesen a ruháid is szűkebbnek tűnnek ilyenkor.
A túl sok étel fogyasztása miatt a szerveknek keményebben kell dolgozniuk. Többek között extra hormonokat és enzimeket választanak ki a táplálék lebontására. Ezenfelül az élelmiszer lebontásához a gyomor sósavat (igen, jól olvasod) vagy gyomorsavat termel, ami a túlevés miatt visszajuthat a nyelőcsőbe, ami szörnyű égető érzést, refluxot okoz. A túl sok zsírban gazdag étel (pizza, sajtburger stb.) fogyasztása szinte mindig túlzott savtermeléssel jár.
Végül pedig az anyagcseréd is felgyorsul, mivel a szervezeted megpróbálja elégetni az extra kalóriákat. Emiatt átmeneti forróság, izzadás vagy akár szédülés is tapasztalható. Nem túl kellemes, igaz?
Milyen hosszú távú hatásai vannak a túlevésnek?
Fotó: Christian Erfurt / Unsplash
Amikor eszel, a szervezeted az elfogyasztott kalóriák egy részét energiaként használja fel, a többi zsír formájában raktározódik.
Ha több kalóriát fogyasztasz, mint amennyit elégetsz, akkor túlsúlyossá válhatsz, ez pedig növeli a rák és más krónikus egészségügyi problémák kockázatát.
Tippek, hogy elkerült a túlevést
Fotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash
- Étkezz ésszerűen és egészségesen.
- Ügyelj az adagok méretére.
- Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, amiket "habzsoltatják" magukat.
- Töltsd fel a konyhádat friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, mert sok rostot biztosítanak, a rost pedig csökkenti a nassolás iránti vágyadat.
- Egyél kis méretű tányérról, mert ez segít szabályozni az adag méretét.
- Kerüld a zavaró tényezőket étkezés közben, mint például a tévénézés vagy telefon használat. Ha magára az étkezésre összpontosítasz, akkor jobban tudatában leszel annak, hogy jóllaktál.
- Egyél lassan, és a falatok között tedd le a villát.
- Igyál vizet étkezés előtt, közben és után.
- Tervezd meg az étkezést előre.
- Vezess étkezési naplót, hogy könnyebben észre tudd venni a pozitív vagy negatív változásokat.
- 9 hatalmas tévhit az egészséges táplálkozással kapcsolatban - Vince ›
- A 10 legjobb étel a stressz gyors leküzdéséhez - Vince ›
- 9 legjobb étel az agy és a memória frissen tartására - Vince ›
- Túl csípős az étel? Ezeket az italokat enyhítheted az érzést! - Vince ›
- 5 étel, ami segít a kockahas elérésében - Vince ›