epres gombócok egy tányéron, villával
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: epres házi túrógombóc

A házilag készíthető gyümölcsös túrógombóc maga a mennyország. Közepén a gyümölcs tetszőlegesen variálható a szezonnak megfelelően.



Hozzávalók

  • 150 g eper
  • 500 g tehéntúró
  • 80 g búzadara
  • 60 g vaj
  • 2 tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 100 g zsemlemorzsa

Így készül

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a puha vajjal, a túróval, a cukorral, a citrom héjával, a búzadarával és a sóval. Alaposan összedolgozzuk.
  2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós keverékhez adjuk.
  3. Fél óráig a hűtőben pihentetjük, gombócokat formálunk belőle úgy, hogy minden gombóc közepébe egy epret rejtünk, majd sós vízben 5-6 perc alatt puhára főzzük azokat.
  4. Az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, megforgatjuk benne a főtt gombócokat, végül porcukorral meghintve tálaljuk.