zöld uborkaszeletek fekete háttér előtt

Tedd be az uborkát 24 órára a fagyasztóba, nem fogod megbánni!

Lehetőségek széles tárháza nyílik meg előtted, ha lefagyasztod az uborkát.


A friss uborka az egyik legjobb nyári eledel, legyen szó egy salátáról, grillhúsokhoz készített tzatzikiről, vagy egy uborkás limonádéról. Természetesen fontos hozzá a megfelelő alapanyag, vagyis egy dzsúszos, édes, ízes uborka. Szinte minden évszakban beszerezhető, de ha hirtelen van rá szükséged és nem szeretnél érte elmenni a boltba, akkor jó ha akad egy kéznél. A végtelenségig nem áll el még a hűtőben sem, a fagyasztó viszont megfelelő lehet a hosszabb eltartásra. Főleg ha betartod a thekitchn.com által javasoltakat, amiket az alábbiakban megosztunk veled.

Így fagyaszd le az uborkát #1: szeletelve

Ha egyben fagyasztod le az uborkát, felengedés után vizessé, kásássá válik, azt pedig nem fogod szeretni. Ezért inkább öblítsd le jól, szárítsd meg tökéletesen és vágd fel maximum 1 centi vastag karikákra. Ezután helyezd a karikákat egy konyhai papírtörlővel kibélelt tálcára majd irány a fagyasztó. Lehetőleg vízszintesen álljon bent az edény, hogy az uborkák ne csússzanak egymásra. 24 óra, vagyis egy nap után, amikor már jéggé dermedt a zöldség, átteheted egy frissentartó zacskóba.

Ez a módszer azért működik, mert a karikák külön egyesével kerülnek lefagyasztásra, így nem ragadnak össze. Mindig annyit tudsz elővenni belőlük, amennyire éppen szükséged van.

Így fagyaszd le az uborkát #2: pürésítve

k\u00e9k h\u0171t\u0151g\u00e9p egy szoba sark\u00e1ban

Fotó: Latrach Med Jamil / Unsplash

Hasonlóan kezdődik a munka, mint az előző pontban: jól öblítsd le az uborkát, megszárítanod viszont már nem kell. Vágd utána pár nagyobb darabba, aztán mehet is a turmixgépbe. Turmixolás előtt adj hozzá egy pár csepp vizet. Végezetül öntsd a pépet egy műanyag edénybe vagy befőttes üvegbe – utóbbi esetben ügyelj rá, hogy maradjon hely az uborkának tágulni, hiszen a jégnek nagyobb a térfogata. Az is jó módszer, ha jégkocka-tartóba teszed, ez megint csak megkönnyíti az adagolást.

Mennyi ideig áll el a lefagyasztott uborka?

Légmentesen zárható edényben, zacskóban akár 9 hónapig fogyasztható marad a lefagyasztott uborka. Ha fagyási sérülést észlelsz a felületen, akkor sokáig már ne tartogasd – távolítsd el a rossz részeket, a többit pedig edd meg.

Hogyan kell felengedni a fagyott uborkát?

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 \u00fcvegb\u0151l piros folyad\u00e9kot t\u00f6ltenek feh\u00e9r cs\u00e9sz\u00e9be

Gazpacho

Fotó: Empreinte / Unsplash


Természetesen olyan ropogós sose lesz az egyszer már lefagyasztott uborka, mint a friss zöldség, ezért inkább ne nyersen akard felhasználni. Egy gazpachóba, vagyis spanyol zöldséglevesbe viszont tökéletesen megteszi. Nem is kell külön felolvasztanod, tedd bele a fövő levesbe.

Milyen receptekben használható a fagyasztott uborka?

Az előbb elmondottak miatt olyan receptekhez használd, amikhez fel kell aprítani vagy pürésíteni kell. Levesek, mártások, koktélok jönnek leginkább szóba.