szeletelt uborka egy fekete tálon

Egy aggodalomra okot adó tény az uborkáról

Te hallottál már arról, hogy milyen mellékhatásai lehetnek annak, ha túl sok uborkát fogyasztasz? A cikkből most minden kérdésedre megkapod a választ.


Ki gondolná, hogy az uborka fogyasztásnak veszélyei is lehetnek? Pedig így van! A newztezz.online oldal segítségével most lerántjuk a leplet az igazságról. Íme!

Ez is érdekelhet: Tabbouleh: 10 szuperfood egyetlen salátába rejtve - Vince (vince.hu)

uborka szeletek

Fotó: Markus Winkler / Unsplash


A lényeg: a túlzott uborkaevés súlyos emésztési problémákat okoz. Miért?

Az uborka sok esetben tartalmaz egy cucurbitacin nevű vegyületet, ami gyomorrontáshoz, hasmenéshez és hányáshoz vezet.

A legtöbb cucurbitacint tartalmazó zöldségből (tök, dinnye, uborka) már sikerült génmódosítás és nemesítés útján kiiktatni ezt a veszélyes vegyületet, ám a szélsőséges időjárás miatt olykor még mindig termelődik belőle. Elvileg tehát bármikor belefuthatsz egy cucurbitacint tartalmazó uborkába.

uborkaszeletek egy deszk\u00e1n

Fotó: Natalie Rhea / Unsplash


Minél több uborkát eszel, annál több cucurbitin kerül a szervezetedbe, ahol az emésztési panaszok mellet még gyulladást is okoz a májban, a hasnyálmirigyben és az epehólyagban is. A mérgező vegyület akkor lehet veszélyes, ha 2-20 milligramm között fogyasztottál belőle.

Így kerüld el a mérgezést

z\u00f6ld ubork\u00e1k egym\u00e1s mellett

Fotó: Eric Prouzet / Unsplash


Fontos, hogy mielőtt előkészítenéd az uborkát vagy megfűszereznéd, kóstold meg, hogy érezhető-e a kellemetlen keserű íz. Ha érezhető a keserű íz, akkor ne edd meg.

green round fruit on black textile

green round fruit on black textile Photo by blackieshoot on Unsplash