színes leves fehér tányérban, körülötte zöld növények és piros fazék
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: ázsiai udonleves

Eredeti ázsiai tésztaleves, amihez ma már minden beszerezhető itthon is. Miközben készíted, megtanítjuk azt is, mi az az udon és mi a dashi alaplé.



Hozzávalók

  • 500 ml csirke alaplé
  • 400 ml dashi alaplé
  • 4 szelet friss gyömbér
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 200 g friss udontészta
  • 250 g kicsontozott csirkehús
  • 30 g szárított shitake gomba
  • 2 db csilipaprika
  • 1 db zöld citrom
  • 1 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • só, frissen őrölt bors
  • friss zöldfűszerek: bazsalikom, petrezselyem, koriander

Így készül

  1. Lábasban közepes lángon keverjük össze az alapleveket, a gyömbért és némi szójaszószt.
  2. Áztassuk vízbe a shitake gombát.
  3. Dobjuk a felkockázott csirkefilét olajozott serpenyőbe, sózzuk-borsozzuk, szórjunk rá kukoricakeményítőt és süssük aranyszínűre. Az utolsó percben dobjuk mellé a fokhagymát, majd gyorsan vegyük ki a csirkével együtt, s tegyük helyükre a beáztatott gombát. Egy evőkanál szójaszósszal öntsük nyakon, majd párperc után tegyük vissza a csirkét és a fokhagymát.
  4. Az udontésztát főzzük meg a csomagolás utasításai szerint, majd tálaljuk adagonként úgy, hogy rákanalazunk a csirkéből és a levesből is.
  5. Díszítsük újhagymával, friss zöldekkel, csilivel, és bolondítsuk meg párcsepp friss zöld citromlével.

VINCE-infó: az udon búzalisztből készült vastag tészta, a japán konyha egyik legfontosabb eleme. Fogyasztása evőpálcikával történik. A dasi, vagy dashi egy halleves, sokszor képezi alapját a miszó leveseknek, tiszta húslevesnek és az udonhoz hasonló tésztaleveseknek. Hozzávalók: tengeri alga, kagyló, szárított bonitó pehely, makréla pehely, szardínia vagy szardella, siitake gomba.