sárga vajdarabok átlátszó tálban asztalon

Sokkal jobb helyek is vannak a hűtőnél a vaj tárolására!

A vajat nem feltétlenül kell a hűtőben tárolni, felhasználási módtól függően léteznek sokkal jobb helyek is.

Az emberek többsége számára egyértelmű, hogy a vaj helye a hűtőben van: így csinálták már a szüleid is, a lakásban meleg van, lassan fogy, és nem szeretnéd, ha a macska belenyalna. Vannak azonban helyzetek és receptek, aminél gyorsan van szükség olvadt vajra, tehát a kérdés közel sem olyan egyszerű – vezeti fel minapi, a vaj tárolásával kapcsolatos cikkét a Food52.

„A vaj és a margarin biztonságosan tárolható szobahőmérsékleten, bár a vaj pár nap után megavasodhat. Akkor érdemes kint hagyni, ha 1-2 napon belül biztosan elfogyasztásra kerül” – idézi a cikk az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) ajánlását.

Szobahőmérsékleten is csak kevés vizet enged, ami apró cseppekben jelenik meg a felületen, ezek ráadásul megakadályozzák a mikrobák elszaporodását

– teszi hozzá a Food52 kérdésére Harold McGee, az On Food & Cooking szerzője. Minél nagyobb a zsírtartalma a vajnak, annál inkább kint tartható melegebb hőmérsékleten. Ugyanez igaz a sózott változatokra, a só ugyanis tartósítószer. Természetesen mindezzel együtt a hűtő a legbiztonságosabb hely a tárolásra, ott akár hónapokig is eláll a vaj. Ha a kenhetőség a fő szempont: 15 foktól válik kenhetővé, 30 fokon pedig folyóssá.

Következzen most egy rövid összefoglaló az egyes tárolási módokról pro és kontra.

szem\u00fcveges f\u00e9rfi \u00e1ll egy \u00fcres h\u0171t\u0151 el\u0151tt

Fotó: Leon Seibert / Unsplash

Fagyasztó: tartalék vajnak nyugodtan tegyél egy kockát a fagyasztóba, hosszú hónapok múlva kiszedve és felengedve tökéletes állagú lesz.

Hűtő: egy kocka alacsonyabb zsírtartalmú vaj sütéshez, főzéshez. Használat előtt 12-24 órával tedd ki egy hűvösebb kamrába.

Szekrény: sózott, zsírosabb vajakat ide rakd, ha 1-2 napon belül biztosan felhasználod őket. Tésztához, rizottóhoz és pirítós ez a legjobb választás.