gyerek ül egy fehér szekrényen és süteményt eszik

​Nehéz idők várnak a sütemények szerelmeseire

Kevesebb virág, kevés csapadék, hatalmas vihar – a sütemények fő fűszerének idén kijut a jóból, így idén valószínűleg hiány lesz belőle.Jóval kevesebb virágot hozott idén a vanília, mint korábban, ezért hiány lehet a trópusi orchideaféleségből ebben az évben. Az amúgy is nehezen termőre fogható ültetvényeken most éppen a kevés csapadék okoz gondokat, de megesett az is, hogy egy trópusi vihar tette tönkre a növényeket. Mindez azért jelent problémát, mert a vanília 80 százalékát egyetlen szigeten, Madagaszkáron termesztik, ezért bármi probléma adódik arrafelé, azonnal felszökik az ára.

A vanília eredetileg Mexikóban őshonos, az európaiak telepítették Madagaszkárra, ahol kitűnően érzi itt magát. Ugyanakkor ezt a trópusi növényt jellemzően azért nem termesztik máshol, mert a világ egyik legérzékenyebb orchideafaja, és nem terem csak úgy mindenfelé.

A félárnyékot kedveli, de abból is csak a 60 százalékban félárnyékos helyeket.

Zsíros, ásványokban gazdag talajra, illetve fülledt, 90 százalékos páratartalomra, valamint temérdek esőre van szüksége. Utóbbit 40-60 naponta szereti megkapni, méghozzá egyenletesen elosztva, miközben 20 és 25 Celsius fok között mozoghat csak a hőmérséklet.

Csak ha minden kritérium stimmel, akkor virágzik ki, de azt is csak egyetlen napra, a virága ugyanis mindössze ennyi időre nyílik ki - írja az Agrárszektor az Index cikkére hivatkozva. Ilyenkor jön el az ideje a kézi beporzásnak, amivel nagyon kell sietni.

fekete hossz\u00fak\u00e1s n\u00f6v\u00e9ny feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Jocelyn Morales / Unsplash


A vaníliát egyébként félérett állapotban szüretelik, amikor a termés még zöldes, majd hőkezelik, szárítják, majd nyolc hónapig aromazáró dobozokban érlelik a 10–22 centi hosszú terméseket. Annyira tömény, hogy a különlegesen jó minőségű rudakon akár ki is üthetnek a tűhegyes vaníliakristályok.Ugyanakkor akármilyen jó is a termés, képtelenség kielégíteni a világ vaníliafüggőségét.

Az alig több mint kétezer tonna körüli globális termésmennyiség az emberiség fél fogára sem elegendő.

Ráadásul ennek egytizedére azonnal lecsap a Coca-Cola, és a többi nagy élelmiszermulti is bespájzol belőle minden évben, így nekünk már csak a maradék jut. Mivel nem vagyunk hajlandóak lemondani semmihez sem fogható ízéről, be kell érnünk pótszerekkel, például a szintetikus vanilinnel, aminek íze ugyan vaníliaszerű, de azért nagyon lehet érezni a különbséget.