
Nehéz idők várnak a sütemények szerelmeseire
Kevesebb virág, kevés csapadék, hatalmas vihar – a sütemények fő fűszerének idén kijut a jóból, így idén valószínűleg hiány lesz belőle.
Jóval kevesebb virágot hozott idén a vanília, mint korábban, ezért hiány lehet a trópusi orchideaféleségből ebben az évben. Az amúgy is nehezen termőre fogható ültetvényeken most éppen a kevés csapadék okoz gondokat, de megesett az is, hogy egy trópusi vihar tette tönkre a növényeket. Mindez azért jelent problémát, mert a vanília 80 százalékát egyetlen szigeten, Madagaszkáron termesztik, ezért bármi probléma adódik arrafelé, azonnal felszökik az ára.
Olvasd el ezt is! Miért veszélyes a fahéj? Íme a válasz!
A vanília eredetileg Mexikóban őshonos, az európaiak telepítették Madagaszkárra, ahol kitűnően érzi itt magát. Ugyanakkor ezt a trópusi növényt jellemzően azért nem termesztik máshol, mert a világ egyik legérzékenyebb orchideafaja, és nem terem csak úgy mindenfelé.
A félárnyékot kedveli, de abból is csak a 60 százalékban félárnyékos helyeket.
Zsíros, ásványokban gazdag talajra, illetve fülledt, 90 százalékos páratartalomra, valamint temérdek esőre van szüksége. Utóbbit 40-60 naponta szereti megkapni, méghozzá egyenletesen elosztva, miközben 20 és 25 Celsius fok között mozoghat csak a hőmérséklet.
Csak ha minden kritérium stimmel, akkor virágzik ki, de azt is csak egyetlen napra, a virága ugyanis mindössze ennyi időre nyílik ki - írja az Agrárszektor az Index cikkére hivatkozva. Ilyenkor jön el az ideje a kézi beporzásnak, amivel nagyon kell sietni.
Fotó: Jocelyn Morales / Unsplash
A vaníliát egyébként félérett állapotban szüretelik, amikor a termés még zöldes, majd hőkezelik, szárítják, majd nyolc hónapig aromazáró dobozokban érlelik a 10–22 centi hosszú terméseket. Annyira tömény, hogy a különlegesen jó minőségű rudakon akár ki is üthetnek a tűhegyes vaníliakristályok.Ugyanakkor akármilyen jó is a termés, képtelenség kielégíteni a világ vaníliafüggőségét.
Az alig több mint kétezer tonna körüli globális termésmennyiség az emberiség fél fogára sem elegendő.
Ráadásul ennek egytizedére azonnal lecsap a Coca-Cola, és a többi nagy élelmiszermulti is bespájzol belőle minden évben, így nekünk már csak a maradék jut. Mivel nem vagyunk hajlandóak lemondani semmihez sem fogható ízéről, be kell érnünk pótszerekkel, például a szintetikus vanilinnel, aminek íze ugyan vaníliaszerű, de azért nagyon lehet érezni a különbséget.