egy nő salátát eszik
Fotó: RossHelen / Shutterstock

Bizonyos betegségek esetén kifejezetten ajánlott a vegán sajt fogyasztása

Milyen alapanyagokból készül a vegán sajt? Valóban egészséges? Milyen betegségek esetében ajánlott a fogyasztása? Az összes kérdésedre választ kapsz! Íme!


Nagy köszönet jár a modern élelmiszertechnológiáknak, az emberi találékonyságnak és a vegán étrend népszerűségének, mert ezek "közreműködése" nélkül nem jöhetett volna létre a vegán sajt, ami ma már emberek millióinak az étrendjéből kihagyhatatlan. De mi is pontosan a vegán sajt, és mit kell tudnod, mielőtt kipróbálnád? Az eatingwell cikke alapján most megválaszoljuk a kérdésedet.

Ez is érdekelhet: 5 étel, amiről nem gondolnád, hogy vegán verziója is létezik

​Milyen összetevőket tartalmaz a vegán sajt?

di\u00f3f\u00e9l\u00e9k sajtok

Fotó: Rimma Bondarenko / Shutterstock


A vegán sajtok 100 százalékban "állatmentesek", növényi fehérjék felhasználásával készülnek.

Általában szójából, diófélékből (kesudió makadámdió) és növényi olajokból (kókuszolaj) készülnek. De agar-agarból, tápiókából, borsóból és nyílgyökér gumóból származó sajtokat is találhatsz. Rossz hír, hogy sok esetben olyan keményítő, stabilizátor és sűrítőanyag is felbukkanhat a vegán sajtokban, mint a karragén és xantángumi. Ha szeretnéd elkerülni az ehhez hasonló adalékokat, akkor olvasd el mindig a csomagoláson, hogy milyen hozzávalókból készült az adott termék.

Hogyan készül a vegán sajt?

veg\u00e1n sajt

Fotó: iprachenko / Shutterstock


Amikor a sajtkészítők elkezdtek vegán sajtokat készíteni, akkor a fő céljuk az volt, hogy a hagyományos sajthoz hasonló terméket kapjanak.

A vegán sajt előállítása egyébként nagyon hasonlít a hagyományos sajtéhoz – természetesen állati tej nélkül. A növényi fehérjéket először is baktériumok segítségével kivonják, ezután olyan összetevőket adnak hozzájuk, amik elősegítik a kívánt sajtszerű állag létrehozását. A legnagyobb különbség, ami feltűnhet a tejmentes sajtnál, hogy nem olvad meg úgy, mint a hagyományos. Jó hír, hogy a vegán sajtkészítők folyamatosan új eljárásokkal próbálkoznak, hogy termékeik idővel még jobban hasonlítsanak a hagyományos sajtokhoz.

Egészséges a vegán sajt?

kesudi\u00f3s sajt keny\u00e9r

Fotó: Pikoso.kz / Shutterstock


A vegán sajtok nem mindig, de általában kevesebb zsírt, fehérjét és kalciumot tartalmaznak, mint a hagyományos sajtok, így a magas koleszterinszinttel küzdők is bátran fogyaszthatják. Sőt, sok esetben még gluténmentesek is.

Több kutatás összegzéseként elmondható, hogy mivel a vegán sajt mentes a növekedési hormonoktól, a rákkeltő állati fehérjéktől és a koleszterinszintet növelő telített állati zsíroktól, a vegán sajt egészségesebb, mint sok más hagyományos tejtermék.

Mivel azonban a vegán sajt feldolgozott élelmiszernek számít, így általában több nátriumot tartalmaz, erre mindenképpen érdemes odafigyelni.