férfi kézben egy szendvics
Fotó: instagram.com/dreamjourneysllc/

A 400 forintos velencei szendvics, amiért hollywoodi sztárok állnak sorba

Több évszázada készítik a legváltozatosabb formákban, aki megkóstolja őket, soha nem felejti.


Az olaszok úgy tartják, a cicchetti a ragasztó, ami összetartja Velencét. Elképzelhetetlen, hogy munka után hazafelé az ember ne ugorjon be egy büfébe a barátokkal és egyen belőle egyet, miközben átbeszélik a napot. Az étel jelentőségét jól mutatja, hogy a CNN egy hosszú cikket írt róla, és mint később látni fogjuk, a világ egyik legnagyobb egy TV-társasága még egy műsort is szentelt a témának.


Amilyen népszerű, olyan nehéz definiálni, hogy mi is a cicchetti (velenceiül: Cichéti), mivel tulajdonképpen a kis falatkák gyűjtőnevét takarja a kifejezés. Ide tartoznak az evőpálcikán felszolgált halak, a húsgombócok (polpette), de még a baguette alapú szendvicsek is. Annál is inkább, mert régen szinte mindent beleraktak, éppen azért, hogy semmi ne vesszen kárba. Két közös mégis van bennük: hagyományosan állva, büféknél (bacaróknál) fogyasztják őket és a legritkább esetben hiányzik mellőlük egy pohár bor, helyi dialektusban ombra. Nem keverendő azonban össze a street foodokkal, mert a cicchettit általában főétel követi még (az már otthon).

Fajtától és hozzávalótól függően áruk 1-5 euró (400-2000 forint) között változik, minden helynek megvan a maga specialitása, a szakácsok ebben (is) kiélhetik kreativitásukat. Maga a szó a latin ciccusból, vagyis kis adagból ered: kezdetben a már említett bor volt, de a velenceiek nem szerettek üres gyomorral inni, ezért kitalálták mellé a falatkákat. Eredetileg leforrázott polippal vagy csak egy főtt tojással itatták fel az alkoholt, később kezdték variálni. Abszolút gyorsételnek számított, állva ették meg a kereskedők, miután egymás tenyerébe csaptak, de még mielőtt siettek tovább a következő tárgyalásra.

Login • Instagram

Az egyik leghíresebb „cicchettiző” a Dorsoduro kerületben található Bottegon bár, ami egy 19. századi borospincében működik. Az üzlet specialitása a tonhalas, újhagymás, gorgonzolás, diós bagett. Mindazonáltal vannak, akik azt állítják, a mai turistacsalogató falatkák már nem igazi cicchettik. „Az utolsó igazi bacaro büfé 1980-ban zárt be” – mondta a CNN-nek Franco Filippi, a legrégebbi velencei könyvesbolt tulajdonosa. „A hagyomány szerint azokat családok működtették: a feleség főzött, a férj és a fiúgyermek árusított. Egy valamilyen krémmel megkent kenyér az nem cicchetti.” Az nem derült ki a cikkből, Filippi úr mit gondol árról, hogy a velencei szakácsok rocksztárjának számító Benedetta Fullin még Michelin-csillagos éttermében is ad cicchettinek nevezett fogást.

Login • Instagram


Bárhogy is legyen, a Velencébe látogató turisták, de még a legnagyobb sztárok is megkóstolják a falatkákat. A bevezetőben említett, a CNN gondozásában készült „Stanley Tucci: Searching for Italy” című műsorban a hollywoodi színész a helyi specialitásokat kutatva természetesen kiemelt figyelmet szentel a cicchettinek is.