egy nő, konyha, citrom

A te konyhádban is ott bújik a cukorbetegség és a magas koleszterin ellenszere!

Szuper olcsó és még otthon is elkészíthető a magas vércukor- és koleszterinszint ellenszere.


Mi már régóta használjuk az almaecetet savanyúságok és ételek ízesítéséhez, ám a healthline oldalán egy olyan cikkre bukkantunk, ami egy kevésbé ismert oldaláról mutatja be ezt a folyékony fűszert. Kiderült ugyanis, hogy jó hatással van vércukor- és koleszterinszintre. Gondoltuk, megosztjuk veled, miről is van szó és hogyan állítható csatasorba az egészséges táplálkozásért folytatott mindennapos "harcban"!

Ez is érdekelhet: 9 rejtett jele annak, hogy robogsz a stroke felé

Egészséges cukor- és koleszterinszint

alma \u00e9s ecet

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash


A cukor és a koleszterin a molekulák két fontos csoportja, mindkettő jelen van a vérben. Megfelelő egyensúlyuk létfontosságú az egészség fenntartásához. A vércukorszintnek mindig az egészséges tartományon belül kell maradnia (normál vércukorszint-tartomány: a 4,0-6,9 millimól/liter).

A koleszterin esetében pedig gondoskodni kell arról, hogy a HDL (jó) és az LDL (rossz) koleszterin és az összkoleszterin egyensúlyban legyen egymással.

Mi az almaecet?

\u00fcveg poh\u00e1r ecet \u00e9s alma

Fotó: Alexander Mils / Unsplash


A bolti almaecet vízből, 5 százalékos ecetsavból és az almából származó természetes növényi vegyületekből áll össze. Tartalmaz továbbá egy különleges fermentációs terméket, az Acetobacter baktériumot, hiszen a többi ecettípushoz hasonlóan az almaecetet is erjesztéssel állítják elő, csakúgy, mint a bort vagy a sört. A cikk végén azt is bemutatjuk, hogy te magadnak, hogyan tudod otthon elkészíteni.

Hogyan segít az almaecet?

gy\u00f3gyszer, injekci\u00f3

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash


Egy 2021-es kutatás szerint az almaecet sikeresen szinten tartja az összkoleszterin- és a vércukorszintet. Emiatt sokan használják a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is. Sőt, a kutatásokhoz végzett vizsgálatok során bebizonyosodott, az almaecet elfogyasztása után alig 30 perccel már javulás figyelhető meg a vércukorszint-értékeknél.

cukor \u00e9s kan\u00e1l

Fotó: Sharon McCutcheon / Unsplash


Egy másik kutatás szerint lefekvés előtt 2 evőkanál almaecet elfogyasztása 4 százalékkal csökkenti a másnap reggeli vércukorszintet - írja a healthline egy másik cikke.

Elkészítése és napi adagolása

almaecet poh\u00e1rban

Fotó: Pesce Huang / Unsplash


Az almaecet ajánlott napi adagja 1-2 teáskanál között van, amit egy pohár vízben feloldva kell meginnod, de akár főzésnél is hozzáadhatod az ételekhez. Ha kedved támadt a saját almaecetedet elkészíteni, akkor próbáld ki a mi kedvenc receptünket.

Hozzávalók

 • 2 kilogramm alma
 • 20 dekagramm cukor
 • 2 liter víz
Így készül
 1. Vágjuk apró darabokra az almát és tegyük őket egy 5 literes befőttes üvegbe.
 2. Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
 3. Öntsük az almákra a cukros levet úgy, hogy befedje őket.
 4. Hagyjuk az üveg tartalmát 2 hétig fermentálódni. Fontos, hogy az almák az egész folyamat alatt a vízben legyenek.
 5. Ha letelt a 2 hét, akkor szűrjük le az egészet egy vékony cső segítségével.
 6. Ezután tegyük át az ecetet egy tiszta üvegbe és hagyjuk még pár napig állni.
 7. Minél tovább hagyjuk az ecetet érni, annál erősebb lesz. Ha megjelent a tetején egy fehér réteg (ecetágy), akkor jól végeztük a munkánkat.
 8. Az ecetágyat kihagyva tegyük át az ecetet üvegekbe.