két rajzolt kék szem

Sárga vagy piros? A szemfenék színe komoly bajt jelezhet

Neked sárgás vagy inkább pirosas az alsó szemhéjad mögötti terület? Elmondjuk melyik a nem jó és azt is, hogy mi a teendő ebben az esetben.A brightside.me Instagram oldalán bukkantunk rá a fenti ábrára. A hozzá tartozó írás állítja, ezzel az egyszerű próbával meg tudod állapítani, vérszegény vagy-e. Ehhez nincs más dolgod, mint tükör előtt lehúzni az alsó szemhéjadat és megnézni a szemgolyód alatti terület színét.

Ha pirosba hajló élénk rózsaszín a szóban forgó terület, az az egészséges, akkor minden rendben van. Ha viszont halvány rózsaszín vagy sárga, az arra utal, hogy vérszegény vagy. Vérszegénységnek, vagy anémiának nevezzük a vérben a vörösvérsejtek számának és a bennük lévő hemoglobin (az oxigén szállításáért felelős fehérje) mennyiségének csökkenését. A vérszegénység kihat az egész szervezet működésére, hiszen azt jelenti, hogy egyes szervek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez.

Mi a teendő, ha vérszegény vagy?

A vérszegénységet a legtöbbször a vashiánnyal kötik össze, de lehet ok a B12-vitamin vagy a folsav hiánya is. Vasban gazdagok a hüvelyesek, a felszívódás hatékonyságát úgy növelheted, ha feldolgozás előtt egy éjszakára vízbe áztatod őket. Nagy mennyiségben található még vas a vörös húsokban és a májban, a zöldségek közül a céklában és a spenótban.

Mindazonáltal a vérszegénység lehet olyan mértékű, amit csupán étrend-változtatással nem tudsz kezelni, ezért minden esetben fordulj orvoshoz, aki eldönti, szükséged van-e például gyógyszerre.