csilipaprikák különböző méretben és színben

Te elég bátor lennél megkóstolni őket?

Gasztrolegek: hasfelmetsző, kígyó és tűzgolyó a világ legcsípősebb csilipaprikái

Te is kapszaicinfüggő vagy? Ha igen, akkor ezeket a csilipaprikákat mindenképpen ki kell próbálnod! Vigyázat, mert ez csípni fog!



Nem sok olyan étel akad a földön, ami képes az agyunkat riadóztatni! A csilipaprikában található kapszaicin viszont erre is képes. Ettől függetlenül rengetegen szeretik a csípős ételeket, de vajon miért?

A válasz az agyunk által küldött reakcióban, vagyis a folyamat közben keletkezett dopaminban, endorfinban rejlik. Ezek a boldogsághormonok csillapítják a fájdalmat és kellemes érzést nyújtanak.

A csilik csípősségét egyébként a Scoville-féle skálán (Scoville heat unit, SHU) lehet mérni, ami a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi.

Scoville-skála

A kapszaicin mérésére először az amerikai Wilbur Scoville dolgozott ki módszert 1912-ben. Eljárásában a paprika kivonatot cukros vízzel higította addig, amíg a kísérleti alanyok már nem érzékelték a csípősséget. A nullás Scoville-értékű paprikát tehát hígítatlanul sem érezzük erősnek, a 1000-es semlegesítéséhez viszont ezerszeres hígításra volt szükség. A fűszerek csípősségét ma már műszerekkel mérik.

1. Carolina Reaper


Ez a világ legcsípősebb paprikája. A reaper szó kaszást, hasfelmetszőt jelent, ezzel mindent el is mondtunk róla.

Dél-Karolina államból származik és könnyű felismerni egyedülálló kinézete és skorpió farokra emlékeztető vége miatt.

2. Moruga Scorpion


Ez a világ második legcsípősebb paprikája, Trinidadból származik.

A szakértők szerint a csípősség mellett még gyümölcsös ízzel is rendelkezik.

3. Naga Morich


A The Snake néven is ismert csili Bangladesből származik. A naga morich kis méretű, héja pedig bordázott.

4. ​Chocolate Trinidad Scorpion


Ez a csili szintén bolygónk egyik legcsípősebb paprikája, főleg grillezéshez és szószokhoz használják.

5. ​Bhut Jolokia


A Bhut Jolokia 4-7 centiméter hosszú, ráncos bőrű csilipaprika, Indiából származik.

Scoville-féle skálán 855,000 SHU az értéke.

6. ​Habanero Red Savina Pepper


A Guinness Rekordok Könyvében 1994-2007 között a világ legcsípősebb paprikájaként tartották számon.

Scoville-féle skálán 350,000-850,000 SHU között változik a csípőssége.

7. ​Scotch Bonner Pepper


Ezeket a csiliket a karibi szigeteken szüretelik, de Guyanában is ismert, ahol igazán beszédes névvel illették meg: „tűzgolyó".

8. Manzano Pepper


Listánk utolsó, sárgás-vöröses csilije Peruban és Bolíviában is megtalálható. Különlegessége, hogy a többi csilihez képest igen húsos.

Így NE fogyaszd a Carolina Reaper csilipaprikát


Ahogy a videóból is kiderül, nem túl jó ötlet egészben elrágni és lenyelni a világ legcsípősebb paprikáját. Ez a módszer csak azoknak ajánlott, akik fájdalomra és nem élvezetre vágynak.