
Te elég bátor lennél megkóstolni őket?
Gasztrolegek: hasfelmetsző, kígyó és tűzgolyó a világ legcsípősebb csilipaprikái
Te is kapszaicinfüggő vagy? Ha igen, akkor ezeket a csilipaprikákat mindenképpen ki kell próbálnod! Vigyázat, mert ez csípni fog!
Nem sok olyan étel akad a földön, ami képes az agyunkat riadóztatni! A csilipaprikában található kapszaicin viszont erre is képes. Ettől függetlenül rengetegen szeretik a csípős ételeket, de vajon miért?
A válasz az agyunk által küldött reakcióban, vagyis a folyamat közben keletkezett dopaminban, endorfinban rejlik. Ezek a boldogsághormonok csillapítják a fájdalmat és kellemes érzést nyújtanak.
A csilik csípősségét egyébként a Scoville-féle skálán (Scoville heat unit, SHU) lehet mérni, ami a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi.
Scoville-skála
A kapszaicin mérésére először az amerikai Wilbur Scoville dolgozott ki módszert 1912-ben. Eljárásában a paprika kivonatot cukros vízzel higította addig, amíg a kísérleti alanyok már nem érzékelték a csípősséget. A nullás Scoville-értékű paprikát tehát hígítatlanul sem érezzük erősnek, a 1000-es semlegesítéséhez viszont ezerszeres hígításra volt szükség. A fűszerek csípősségét ma már műszerekkel mérik.
1. Carolina Reaper
Ez a világ legcsípősebb paprikája. A reaper szó kaszást, hasfelmetszőt jelent, ezzel mindent el is mondtunk róla.
Dél-Karolina államból származik és könnyű felismerni egyedülálló kinézete és skorpió farokra emlékeztető vége miatt.
2. Moruga Scorpion
Ez a világ második legcsípősebb paprikája, Trinidadból származik.
A szakértők szerint a csípősség mellett még gyümölcsös ízzel is rendelkezik.
3. Naga Morich
A The Snake néven is ismert csili Bangladesből származik. A naga morich kis méretű, héja pedig bordázott.
4. Chocolate Trinidad Scorpion
Ez a csili szintén bolygónk egyik legcsípősebb paprikája, főleg grillezéshez és szószokhoz használják.
5. Bhut Jolokia
A Bhut Jolokia 4-7 centiméter hosszú, ráncos bőrű csilipaprika, Indiából származik.
Scoville-féle skálán 855,000 SHU az értéke.
6. Habanero Red Savina Pepper
A Guinness Rekordok Könyvében 1994-2007 között a világ legcsípősebb paprikájaként tartották számon.
Scoville-féle skálán 350,000-850,000 SHU között változik a csípőssége.
7. Scotch Bonner Pepper
Ezeket a csiliket a karibi szigeteken szüretelik, de Guyanában is ismert, ahol igazán beszédes névvel illették meg: „tűzgolyó".
8. Manzano Pepper
Listánk utolsó, sárgás-vöröses csilije Peruban és Bolíviában is megtalálható. Különlegessége, hogy a többi csilihez képest igen húsos.
Így NE fogyaszd a Carolina Reaper csilipaprikát
Ahogy a videóból is kiderül, nem túl jó ötlet egészben elrágni és lenyelni a világ legcsípősebb paprikáját. Ez a módszer csak azoknak ajánlott, akik fájdalomra és nem élvezetre vágynak.
- Egy nap, egy recept: zöldséges házi kenyér (focaccia) - Vince ›
- Budapest Borfesztivál - az első 30 év - Vince ›
- Újabb részletek a 30. Budapest Borfesztiválról - Vince ›
- Különlegesség a Kunságról: Szentpéteri Generosa Késői Szüret ... ›
- 5 emoji recept, amit te is el tudsz készíteni otthon - Vince ›
- Egy nap, egy recept: Salvador Dalí spirituális gyümölcslevese - Vince ›
- 10 élelmiszer, amit nem szabad hűtőben tárolni ›
- Jamie Oliver megmutatja, hogyan kell a chilit szeletelni - VIDEÓ ›
- Egy nap, egy recept: extrém pikáns csirke curry - Vince ›
- Biztos vagy benne, hogy helyesen vágod fel a paprikát? - Vince ›
- Megmentheted a hervadt fűszernövényeidet egy jó módszerrel! - Vince ›
- Snoop Dogg erre a csípős szószra esküszik - Vince ›
- Játék! Rájössz, hogy milyen fűszerek vannak a képeken? - Vince ›