elektromos tornyok

Egy egyszerű vizes ronggyal is jelentősen csökkentheted a rezsidet - mutatjuk, hogyan!​

Egyszerű trükkök, mégis nagy mértékben befolyásolják az otthoni áramfogyasztásodat.


A minap a lifehacker oldalán bukkantunk rá egy nagyon hasznos videóra, ami több szuper trükköt is bemutatott arról, miként lehet hatékonyan csökkenteni az otthoni villanyszámládat. Az energia folyamatos drágulása miatt gondoltuk, neked is érdemes tudnod ezekről az egyszerű módszerekről.

1. Ne használj túl sok mosószert

mosogat\u00f3g\u00e9p belseje t\u00e1ny\u00e9rokkal

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


Valószínűleg nem tudtad, de ha túl sok mosószert teszel a mosogatógépbe, akkor ezzel megnehezíted a gép munkáját. A túl sok mosószer ugyanis extra erőt igényel a mosogatógéptől.

Érdemes a gép sorozatszáma és márkája alapján utánanézni annak, pontosan mennyi mosószert kell beletenni.

2. Takarítsd gyakran a hűtőt

h\u0171t\u0151 bels\u0151 tere, dobozok \u00e9s z\u00f6lds\u00e9gek

Fotó: Ello / Unsplash


A hűtőben tárolt ételek miatt felhalmozódott kosz és piszok egy idő után lehetetlenné teszi, hogy a hűtőajtó tökéletesen záródjon. Ellenkező esetben bejut a meleg levegő és a hűtő motorjának sokkal többet kell dolgoznia a megfelelő hőmérséklet biztosításához (viszonyításképpen: teljesen nyitott ajtónál a hűtő 40%-kal több energiát fogyaszt). A takarítás tehát igencsak hasznos, mert az előbb elmondottak miatt a rosszul záródó hűtőajtó magasabb villanyszámlához vezet.

Takarításkor ügyelni kell arra, hogy az ajtók gumi redőiből is eltűnjenek az esetleges szennyeződések, erre egy vizes rongy lehet a legalkalmasabb.

3. Tisztítsd meg a klíma szűrőjét

egy macska \u00fcl a kl\u00edma tetej\u00e9n

Fotó: Mak💛💙 / Unsplash


Sokan elfeledkeznek róla, pedig nagyon fontos a klíma szűrőjének rendszeres tisztítása. Az elkoszolódott szűrő miatt ugyanis sokkal több áramot fog fogyasztani a klímád.

Időnként ajánlott egy teljesen új szűrőre beruházni, hiszen hosszútávon sokkal több pénzt tudsz megspórolni vele.

+1. Cseréljük le a régi izzókat

s\u00e1rga izz\u00f3

Fotó: Júnior Ferreira / Unsplash


Ha még nem váltottad le az otthoni izzóidat LED-es világításra, akkor itt az ideje.

A LED-körték ugyanis legalább 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak és 25-ször hosszabb az élettartamuk, mint a hagyományos izzóknak. Ezzel a kis változtatással rövid idő alatt sok pénzt tudsz megspórolni.