félbevágott citromok rózsaszín háttéren

Citromlével csökkentheted a rezsidet! Mutatjuk, hogyan!

Pár csepp citromlével több ezer forintot spórolhatsz és még a környezetet is óvod.


Az energiaárak növekedése és a klímaváltozás miatt is érdemes fogyasztásunkat minden lehetséges módon csökkenteni. Nem is gondolnád, milyen apróságokkal óvhatod a környezetet és a pénztárcádat.

Vegyük példának okáért a vízforralót. Magyarország területének nagy részén kemény vagy nagyon kemény a vezetékes víz, vagyis magas a benne oldott kalcium és magnézium aránya. Ezek az anyagok vízkő formájában lerakódnak a vízzel rendszeresen érintkező felületeken, a zuhanyrózsán, a mosógép csöveiben – és a vízforralóban is.

te\u00e1skanna fa asztalon

Fotó: laura adai / Unsplash

A vízkőréteg szigetelésként működik, tehát akadályozza a hőátadást. Az elvízkövesedett forralónak számítások szerint akár 30 százalékkal több energiára lehet szüksége a víz felforralásához. Ha naponta csak négyszer 3 percig használod a gépet, az havonta akár 5 kW/h többletet jelenthet. Természetesen ugyanez igaz a teáskannára is, ha rendszeresen abban forralod a vizet, idővel az is elvízkövesedik.

Itt jön képbe a citromlé, egészen pontosan a citromsav, ami az egyik leghatékonyabb vízkőoldó. Mosd át rendszeresen a forralót citromsavas vízzel, hogy ne tudjon a vízkő réteget képezni. Szakemberek a Magyarországihoz hasonló vízkeménység mellett legfeljebb 3 havonta javasolják elvégezni a műveletet.