vörös húsok

A listán szereplő betegséged van? Messziről kerüld el a vörös húst!

Ma már egyre több tanulmány erősíti meg azokat a feltételezéseket, miszerint a vörös hús nem feltétlen egészséges. Néhány ember számára azonban a vörös húsok nagyobb kockázatot is rejtenek. Mutatjuk, kik azok, akiknek a dietetikusok szerint soha nem szabadna vörös húst fogyasztaniuk!

Az EatThis kérdezte meg a témában Roxana Ehsanit, az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivőjét, bejegyzett dietetikust.

A szakértő amúgy nincs túl jó véleménnyel a vörös húsokról. Elmondása szerint a rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kialakulásának fokozott kockázatával, amelyek szívbetegséghez vezethetnek – ráadásul növeli bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

De kik azok, akik messziről kerüljék el a vörös húst?

Magas koleszterinszintűek 

magas koleszterin

Fotó: Shutterstock

Ehsani tanácsa, hogy akinek magas a koleszterinszintje, jobb, ha nem falatozik hamburgerből vagy steakből. Ha már magas a koleszterinszinted, a vörös hús fogyasztása egyáltalán nem segít csökkenteni azt, sőt, épp ellenkezőleg: csak rosszabb értéket kaphatsz.

A szakértő szerint, ha magas a koleszterinszinted, akkor a vörös hús fogyasztását redukáld havi egy-két alkalomra.

Ha mégis a vörös hús fogyasztása mellett döntenél, próbáld meg a legvékonyabb húsokat választani. Ilyen az oldalas steak, a filé mignon vagy a szűzpecsenye.

Szívbetegek

sz\u00edv a t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Shutterstock

A szívbetegségben szenvedőknek kifejezetten óvatosnak kell lenniük a vörös hús fogyasztásával.

Egy szívbeteg személynek már így is felhalmozódhat egészségtelen plakk az artériáiban, és nagyon kevés egészségtelen zsiradékot, például telített vagy transzzsírt kellene fogyasztania – ezek még több plakk felhalmozódását okozhatják. Ez a plakkfelhalmozódás szívrohamot vagy stroke-ot okozhat, ami a legrosszabb esetben végzetes is lehet

– figyelmeztet Ehsani.

Vesebetegek

vesef\u00e1jdalom

Fotó: Shutterstock

A magas fehérjetartalmú étrend – amikor a vesék nem működnek jól – több kárt okozhat, mint hasznot. A veseműködéstől függően a fehérjebevitelt 0,6-0,8 grammra kell csökkenteni testsúlykilogrammonként.

Ha ez megvan, a szakértő tanácsa, hogy keressünk fel egy táplálkozási szakembert, hogy segítsen az étrend kialakításában.

Egy vagy több szívbetegség kockázati tényezővel rendelkezők

sz\u00edvbetegs\u00e9g

Fotó: Shutterstock

Ha a szívbetegségek egy vagy több kockázati tényezője – például magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízás, fizikai inaktivitás és/vagy egészségtelen étrend – jellemző ránk, akkor mindenképp mérsékeljük a vörös húsok fogyasztását.

Számukra a legjobb, ha a vörös húsok fogyasztását a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák, és helyette a nagyon sovány fehérjefajtákat válasszák – például a csirkemell, a hal, a bab vagy a lencse.

– tanácsolja Ehsani.

Azok, akiknek a családjában bizonyos rákos megbetegedések előfordultak

Fotó: Shutterstock

Ehsani szerint vannak olyan kutatások, amelyek szerint a vörös hús és a feldolgozott húsok gyakori fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának nagyobb kockázatával jár.

Azoknak az embereknek, akiknek a családjában előfordult vastagbélrák, valószínűleg óvatosabbnak kell lenniük, ha vörös húsról van szó. Egy új tanulmány szerint a vörös húsok és a feldolgozott húsok genetikai károsodást okozhatnak, ami szintén vastagbélrákot okozhat

– mondja a szakértő.