
A listán szereplő betegséged van? Messziről kerüld el a vörös húst!
Az EatThis kérdezte meg a témában Roxana Ehsanit, az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivőjét, bejegyzett dietetikust.
A szakértő amúgy nincs túl jó véleménnyel a vörös húsokról. Elmondása szerint a rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kialakulásának fokozott kockázatával, amelyek szívbetegséghez vezethetnek – ráadásul növeli bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.
De kik azok, akik messziről kerüljék el a vörös húst?
Magas koleszterinszintűek
Fotó: Shutterstock
Ehsani tanácsa, hogy akinek magas a koleszterinszintje, jobb, ha nem falatozik hamburgerből vagy steakből. Ha már magas a koleszterinszinted, a vörös hús fogyasztása egyáltalán nem segít csökkenteni azt, sőt, épp ellenkezőleg: csak rosszabb értéket kaphatsz.
A szakértő szerint, ha magas a koleszterinszinted, akkor a vörös hús fogyasztását redukáld havi egy-két alkalomra.
Ha mégis a vörös hús fogyasztása mellett döntenél, próbáld meg a legvékonyabb húsokat választani. Ilyen az oldalas steak, a filé mignon vagy a szűzpecsenye.
Szívbetegek
Fotó: Shutterstock
A szívbetegségben szenvedőknek kifejezetten óvatosnak kell lenniük a vörös hús fogyasztásával.
Egy szívbeteg személynek már így is felhalmozódhat egészségtelen plakk az artériáiban, és nagyon kevés egészségtelen zsiradékot, például telített vagy transzzsírt kellene fogyasztania – ezek még több plakk felhalmozódását okozhatják. Ez a plakkfelhalmozódás szívrohamot vagy stroke-ot okozhat, ami a legrosszabb esetben végzetes is lehet
– figyelmeztet Ehsani.
Vesebetegek
Fotó: Shutterstock
A magas fehérjetartalmú étrend – amikor a vesék nem működnek jól – több kárt okozhat, mint hasznot. A veseműködéstől függően a fehérjebevitelt 0,6-0,8 grammra kell csökkenteni testsúlykilogrammonként.
Ha ez megvan, a szakértő tanácsa, hogy keressünk fel egy táplálkozási szakembert, hogy segítsen az étrend kialakításában.
Egy vagy több szívbetegség kockázati tényezővel rendelkezők
Fotó: Shutterstock
Ha a szívbetegségek egy vagy több kockázati tényezője – például magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízás, fizikai inaktivitás és/vagy egészségtelen étrend – jellemző ránk, akkor mindenképp mérsékeljük a vörös húsok fogyasztását.
Számukra a legjobb, ha a vörös húsok fogyasztását a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák, és helyette a nagyon sovány fehérjefajtákat válasszák – például a csirkemell, a hal, a bab vagy a lencse.
– tanácsolja Ehsani.
Azok, akiknek a családjában bizonyos rákos megbetegedések előfordultak
Fotó: Shutterstock
Ehsani szerint vannak olyan kutatások, amelyek szerint a vörös hús és a feldolgozott húsok gyakori fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának nagyobb kockázatával jár.
Azoknak az embereknek, akiknek a családjában előfordult vastagbélrák, valószínűleg óvatosabbnak kell lenniük, ha vörös húsról van szó. Egy új tanulmány szerint a vörös húsok és a feldolgozott húsok genetikai károsodást okozhatnak, ami szintén vastagbélrákot okozhat
– mondja a szakértő.
- 3 másodperc alatt kiderítheted, van-e vitaminhiányod - Vince ›
- Ezekből a jelekből lehet tudni, hogy romlott a hal - Vince ›
- 7 módja annak, hogy megelőzd a trombózis kialakulását - Vince ›
- 6 étel, amit nem ehetnek az ízületi gyulladásban szenvedők - Vince ›
- Egészséges a vörös hús fogyasztása? Mennyit ehetünk belőle ... ›