egy nő vörös húst tart a kezében
Fotó: Aleksandar Karanov / Shutterstock

Szakemberek kiszámolták, maximum mennyi vörös húst szabad ennünk

Te tudod, milyen egészségügyi következményekkel jár, ha nagy mennyiségű vörös húst fogyasztasz? Ha nem, az se baj, mert a mostani cikkből erre is fény derül.Minap a scripps.org oldalán bukkantunk rá egy érdekes cikkre, amiben a vörös hús szervezetre gyakorolt hatásáról írtak. Mivel ez nálunk is sokakat érint (évente átlagosan 3 kg marhahúst fogyasztunk például), gondoltuk, megosztjuk veled is, amit találtunk.

Ez is érdekelhet: 6 étel, amit nem ehetnek az ízületi gyulladásban szenvedők

egy sajtos hamburger

Fotó: Food Photographer David Fedulov / Unsplash


A szaftos steakek és a brutál sajtos hamburgerek sok ember étrendjének alapelemei. Számos kutatás kimutatta azonban, hogy a vörös hús és a feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegség, a stroke és bizonyos rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kockázatát. A vörös húsok ugyanis nagyon sok koleszterint, telített zsírt és nátriumot tartalmaznak.

Ezért érdemes korlátozni a vörös húsok fogyasztását. Inkább válasszunk egészségesebb fajtákat (csirke, hal), hogy csökkentsük a szívbetegség kockázatát.

A túl sok vörös hús fogyasztása egyértelműen egészségügyi kockázatokkal jár, így nem része az egészséges táplálkozásnak.

Milyen gyakran lehet vörös húst enni?

egy t\u00e1ny\u00e9ron marhah\u00fas van

Fotó: Chad Montano / Unsplash


Ami a legfontosabb, hogy a magas koleszterinszinttel, magas vérnyomással vagy szív- és érrendszeri betegséggel küzdő embereknek meg kell próbálniuk teljesen elhagyni a vörös húst. Válassz egy olyan étrendet, ami a gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra, alacsony zsírtartalmú tejtermékekre, baromfihúsra, halra és diófélékre helyezi a hangsúlyt, és korlátozza a feldolgozott vörös húsokat és a cukros italokat.

Azok, akik mégsem tudnak búcsút inteni a csábító vörös húsoknak, nekik heti 170-220 grammos adag fogyasztása ajánlott.

​Ügyelj a magas hőmérsékletre

egy h\u00fasdarab zacsk\u00f3ban f\u0171szerekkel

Fotó: Slawomir Fajer / Shutterstock


A vörös hús, de említhetjük akár a baromfit és a halat is, magas hőmérsékleten történő sütése olyan rákkeltő szénhidrogéneket termelhet, amik a gyomorrák kialakulásáért tehetők felelőssé. Ha tehát a steaket magas lángon grillezzük, hogy fekete, „szenes” megjelenést és ízt kapjon, akkor nagy hibát követünk el. Ne feledjük, hogy egészségesebb közepes lángon grillezni. Ezenfelül javasolt a húsokat a sous vide módszerrel megfőzni, hogy elkerüljük az említett szenesedést.

Ennél a főzési módnál a húst légmentesen záródó műanyag zacskóba vagy edénybe helyezzük, és vízfürdőben főzzük meg.

Nem lehet elég korán kezdeni

egy kis gyerek m\u00fczlit eszik

Fotó: Providence Doucet / Unsplash


Azok az emberek, akik hozzászoktak, hogy naponta esznek vörös húst, nehezen tudják megváltoztatni az étrendjüket. A tanulmányok szerint mégis nekik is érdemes lenne mérlegelniük a teljes elhagyás lehetőségét. Ez vonatkozik a gyerekekre is.

A felnőttekhez hasonlóan ugyanis a gyerekeknek sem kell nagy mennyiségű vörös húst enniük. Minden táplálékhoz hozzájuthatnak egészségesebb alternatívákon, például csirkén, halon és hüvelyeseken keresztül.

Ha a gyerekek már fiatal korukban mértékkel esznek vörös húst, akkor nagyobb az esély rá, hogy később élethosszig tartó egészséges táplálkozási szokásokat alakítanak ki.