fehér színű leves kék mintás tányérban, alatta fehér tányérok és fa asztal, mellette kés

Őszre hangolva

Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: tormás zellerkrémleves

Őszire hangolt zöldségkrémleves, ami nemcsak nagyon finom, de kiváló orvosság is, ha egy kicsit meg vagyunk hűlve.


​Hozzávalók

  • ½ fej hagyma
  • 1 zellergumó
  • 1 evőkanál reszelt torma
  • 2 dl tejszín
  • 2 teáskanál keményítő
  • 1 liter zöldségalaplé
  • fekete bors
  • tengeri só
  • 2 evőkanál olaj

Így készül

  1. A hagymát finomra reszeljük és a felhevített olajon 3 percig pirítjuk, majd rádobjuk az apró kockákra vágott zellert, sózzuk, borsozzuk és további 5 percen át pirítjuk. Felöntjük az alaplével és fedő alatt puhára főzzük.
  2. Közben a tejszínt a tormával és a keményítővel simára keverjük.
  3. A zellert botmixerrel pürésítjük, majd hőkiegyenlítéssel – fokozatosan – hozzáadjuk a tejszínes keveréket. Közepes lángon hevítjük pár percig, de nem forraljuk.
  4. Sóval, borssal metéltre vágott zellerzölddel ízesítjük és forrón, pirítóssal kínáljuk.