zöld növények fa asztalon
Fotó: Annie Spratt / Unsplash

5 friss zöldfűszer, ami nem hiányozhat a konyhádból

A friss zöldfűszerek nem csupán díszítik, de remekül ízesítik is ételeinket. Kiskert híján akár a konyhaablakban, cserépben is nevelgethed növénykéidet, így mindig kéznél lesznek, ráadásul üde színükkel, változatos levélzetükkel nemcsak ízlelőbimbóidat kényeztetik, de gyönyörködtetnek is.



Bár szinte bármilyen zöldfűszer elérhető az üzletek polcain kis tasakokban, szárított formában, mi mégis arra buzdítunk mindenkit, hogy ezekből a fűszerekből a frisset részesítse előnyben. Intenzív illatuk, kirobbanóan üde ízük akkor érvényesül a legjobban, ha mellőzöd a hőkezelést és tálalás előtt szórod meg velük ételeinket.

1. Kakukkfű: mindenhez, ami paradicsomos

z\u00f6ld m\u00f6v\u00e9ny levelei fa asztalon

Fotó: www.flickr.com

Apró, illatos levelei minden paradicsomos-fokhagymás ételnek „olaszos” ízeket kölcsönöznek; a hazánkban gyakran túlhasznált oregánó mögött méltatlanul szorul háttérbe ez a karakteres, de nem tolakodó fűszernövény. Grillezésre szánt húsételek pácolásánál se feledkezz meg róla!

2. Rozmaring: burgonyához, húsételekhez

lila vir\u00e1gok barna \u00e1gon

Fotó: www.flickr.com


Igazán hálás örökzöld növény: a kertbe ültetve gyorsan dús bokorrá fejlődik, lila virágainak és zöld lándzsás leveleinek illata pedig már távolról is érezhető, a mediterrán estéket idézi. Cserépben is jól érzi magát és folyamatosan új ágacskákat hajt. Íze kifejezetten intenzív, egy-két levél vagy kisebb ág is eltéveszthetetlen aromákat kölcsönöz a rozmaringgal készült ételeknek. Próbáljuk ki sütőben sült újkrumplira vagy parázsburgonyára hintve; szépen harmonizál zsírosabb sültekkel, a paradicsomos ragukat is megbolondítja.

3. Borsmenta: mojito és bárányhús

barna h\u00fasok p\u00e1lcik\u00e1ra t\u0171zve k\u00e9k t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Sara Dubler / Unsplash


A menta friss levelei önmagukban rágcsálva is frissítőek, kellemes szájízt kölcsönöznek, de bátran használhatod koktélok megbolondításához (a mojito elképzelhetetlen menta nélkül), vagy akár csak egy pohár jéghideg citromos víz ízesítéséhez. Leveleit leforrázva frissítő teát készíthetsz. A citromfagylaltot is megszórhatod apróra vágott mentával; a görög, a török és a közel-keleti konyha pedig előszeretettel használja (főként bárányból készült) húsételek fűszerezéséhez.

4. Petrezselyem: a levesek barátja

csomag petrezselyem asztalon

Fotó: David Todd McCarty / Unsplash


Az aranyló vasárnapi húslevest vagy a reggeli tojásrántottát a frissen aprított petrezselyem illata és íze teszi tökéletessé, de a tejszínes-gombás fogások sem teljesek nélküle, a zsenge zöldborsóból készült főzelékhez pedig nélkülözhetetlen. A petrezselymet használhatod különböző ízesítésű házi pesztók készítéséhez is. Szárított formában szinte teljesen íztelen, viszont jól fagyasztható, így ha nincs otthon friss petrezselymed, a mélyhűtött változat vállalható alternatíva.

5. Kapor: tökfélék, uborka és lazac

Fotó: Storiés / Unsplash


Megosztó fűszer: van, aki rajongásig imádja, más pedig a látványát sem bírja. A kapor nemcsak a tökfőzelék elengedhetetlen hozzávalója, az uborkasalátának és a cukkinis ételeknek is jól áll; a kovászos és a savanyított uborka levéből sem hiányozhat. A különböző tejtermékeket is remekül ízesíti: a joghurtos öntetek, a friss túró, a házi sajtkrémek is jól működnek frissen aprított kaporral. Ha házilag készítesz gravlaxot (sóval, cukorral, fűszerekkel pácolt lazac), a kaprot semmiképp ne felejtsd el!