100 dolláros bankjegyek

Most érdemes várni: olcsóbb lehet pár kedvenc élelmiszerünk

A tavalyi hiány után túltermelés léphet fel, ráadásul az orosz-ukrán háború is szűkíti a piaci lehetőségeket, így túlkínálatra és árcsökkenésre lehet számítani.


Az orosz–ukrán háború miatt kialakult helyzet mindenkinek komoly kihívást okoz, és ez alól a hazai kertészetek sem kivételek. Drasztikusan emelkedtek a termelési költségek, ám ennek ellenére még a tavalyinál is olcsóbban kerülhetnek piacra a gyümölcsök. Ehhez azonban az kell, hogy a gazdálkodók jó termést takarítsanak be, ellenkező esetben akár több tíz százalékos drágulás is jöhet.

A hazai zöldség- és gyümölcstermeléssel foglalkozó gazdaságoknak is komoly nehézséget jelent, hogy a költségeik az elmúlt időszakban korábban nem látott magasságokba emelkedtek.

Az idén húsz százalékkal megemelt bérek nőttek a legkisebb mértékben, minden más költségtényező nagyobb arányban ment feljebb: a műtrágya a többszörösére drágult, a növényvédő szerek 20-40 százalékkal emelkedtek, az energiaárak az egekbe szöktek

– idézi az Agrárszektor Apáti Ferencet, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Fruitveb elnökét a Magyar Nemzetre hivatkozva. A szakember szerint a termelési költségek egy év leforgása alatt összességé­ben 25-50 százalékkal kúsztak feljebb, mindez áremelkedést vetít előre a hazai zöldség- és gyümölcspiacon.

k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 sz\u00edn\u0171 gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k l\u00e1d\u00e1kban

Fotó: Alexander Schimmeck / Unsplash

Csakhogy ezen termékek árát a költségek helyett legtöbbször az időjárás és a betakarított mennyiség befolyásolja. Azt még nem lehet megjósolni sem, hogy a milyen terméseredményre lehet számítani idén, ám úgy tűnik, hogy a tavaszi fagyok egyelőre megkímélték az ültetvényeket, egyedül a kajszibarack esetében jelentkezett lokális jellegű virágkár. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy nem lehetnek nyugodtak a termelők, hiszen május közepéig még jöhet lehűlés, ami kárt tehet a gyümölcsösökben. Nem a fagy az egyetlen, amitől tartani kell, sajnos az elmúlt években az aszály, a jég és a viharok vissza-visszatérő vendégei a földeknek. Apáti Ferenc szerint akár jó termésünk is lehet az idén, ezt azonban csak május közepén, a fagyveszélyes időszak elmúltával lehet majd értékelni.

Az árakkal kapcsolatban elmondta: mindenki biztosra veheti, hogy a hat-nyolc évvel ezelőtti alacsony árszint már soha nem jön vissza, azt azonban egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy mennyibe kerülnek majd a szezonális gyümölcsök az idén. Európa-szerte jó lehet a termés, ha nem lesznek fagykárok, és hiába a magas termelési költségek, az árak alig emelkednek. Nem zárható ki az sem, hogy a termények olcsóbban kerülhetnek a piacra, mint tavaly, amikor a rossz termés felfelé hajtotta az árakat. Ha viszont idén is lefagy a gyümölcs, és nem lesz kínálat, akkor több tíz százalékos drágulásra kell számítani. Sőt ha lefagy a termés, a gazdák nem tudnak majd mit eladni.

Az árakat mindezek mellett a háború kifutása, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók is befolyásolhatják.

Bár az európai uniós zöldség- és gyümölcskereskedelemnek nem jelentett különösebben nagy érvágást, hogy nem lehet az orosz piacra exportálni, hiszen ott már eddig is embargó volt életben az uniós árukkal szemben.

A háború kitörésekor azonban a belorusz piac is bezárt, így az a mennyiség, ami Belaruszba, illetve onnan az orosz piacra került, az most az EU-ban ragad, ami lefelé nyomhatja az árakat. Ám ennél is sokkal nagyobb kockázata van annak, hogy a török gyümölcsöt is kitiltják Oroszországból.

Ha ez bekövetkezik, akkor jelentős mennyiségű áru maradhat a nyakukon, ami európai uniós túlkínálathoz vezethet.

Ennek hatása természetesen attól függ, hogy mekkora lesz a termés. Ha jó termést tudnak betakarítani az európai gazdák, akkor komoly nehézséget okozhat nekünk, hogy a lengyelek mellett a törökök sem tudnak keletre szállítani. Ha viszont a fagyok megtizedelik a termést, akkor ezt a nyomást nem fogjuk érezni.