férfi fekete pólóban egy edényt tart a kezében, előtte tányérok

A sós-édes varázslat a titok

Hihetetlen, de egyetlen zöldséggel kiválthatod a receptekben a zöldség alaplevet!

Tucatnyi zöldséget helyettesít egyetlen univerzális hozzávaló, ami minden magyar háztartásnak tartozéka – állítja egy szakácskönyv szerzője.A legtöbb zöldség alapléhez többféle zöldség szükség. Találni olyat, ami egyenesen tucatnyi hozzávalót nevez meg, de még a szerényebbekben sem adják alább háromnál (hagyma, répa, zeller) és akkor a fűszerekről még nem beszéltünk. (Hasonló a helyzet a hús alaplevekkel, amik szintén nem kizárólag hússal készülnek.)

Mindez azonban kiváltható egyetlen aprócska hozzávalóval, fűszerrel

állítja a Food52-n nemrég megjelent cikkében Emma Laperruque. A bloggerhölgy a Big Little Recipes című szakácskönyve írása során számos dolgot kipróbált, hogy megtalálja azt az egyet, amelyik legjobban tudja helyettesíteni az alapleveket. Arra jutott, hogy a fokhagyma tökéletesen alkalmas erre a feladatra.

A fokhagyma nyersen rettentő intenzív, akárcsak a kifacsart citrom leve – olvasható a cikkben –, megfőzve azonban egyszerre sós és édes varázslattá szelidül. Emma ennek eléréséhez azt javasolja, nyomjuk át fokhagymanyomón a gerezdeket, egyenesen bele az ételbe, adjunk hozzá egy kis sót és annyi vizet, amennyi alaplevet kellett volna.

Esküszik rá, hogy a végeredmény tökéletes ízélményt fog nyújtani.