egy szőkehajú nő a fagyasztóba pakol obozokat
Fotó: hedgehog94 / Shutterstock

Ínséges időkre: 5 friss zöldség, ami lefagyasztás után is megtartja az ízét

Egész évben szeretnéd élvezni a vitaminbomba nyári zöldségeket? Akkor fagyaszd le őket! Mutatjuk, hogy mire kell odafigyelned.


A fagyasztási folyamat segít megőrizni a zöldségekben található tápanyagokat. Ezenfelül az élelmiszerek lefagyasztása késlelteti a mikroorganizmusok szaporodását és lelassítja azokat a kémiai változásokat, amik a zöldségek megromlását eredményezik. Egy nagyobb bevásárlás után tehát érdemes bizonyos zöldségeket lefagyasztanod. Most annak jártunk utána, melyek ezek a zöldségek. Mutatjuk is.

1. ​Brokkoli

z\u00f6ld brokkoli fe

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


A brokkoli az egyik legalkalmasabb zöldség a fagyasztásra, mert ha kiolvad, szinte olyan lesz, mint új korában: készen áll a tepsiben vagy az olajban való sütésre. A felolvasztásra se kell sok időt fecsérelned. Csak pár percre, egy kis meleg vízre és egy tálra lesz szükséged. A felolvasztás végén csepegtesd le a brokkolit és már főzhetsz is vele - írja a thekitchn oldala.

2. ​Kukorica

s\u00e1rga kukorica, t\u00e1ny\u00e9ron, citrom szelet

Fotó: Bakd&Raw by Karolin Baitinger / Unsplash


A fagyasztott kukorica akár egy éven keresztül megtartja az eredeti ízét. A lefagyasztott tengeri csutkákat közvetlenül forrásban lévő vízbe (vagy vajfürdőbe) lehet tenni, míg a kukoricaszemek kiválóan alkalmasak levesekhez vagy kukoricamártásokhoz.

3. ​Cukkini

cukkini szeletek

Fotó: www.flickr.com


A nyári cukkini szezonban bőségesen bevásárolhatsz ebből a zöldségből és lefagyaszthatod az ínséges téli hónapokra. Az apróra vágott cukkinit csak blansírozni kell (forró sótlan vízbe helyezés néhány percre, majd hirtelen jéghideg vízzel való lehűtés), aztán a zöldségkockák mehetnek is bele egy légmentesen záródó edénybe vagy zacskóba és végül a fagyasztóba. A fagyasztott változat különösen jól használható rakott ételekben és levesekben. Ha nincs időd a blansírozásra, akkor próbáld ki ezt a módszert: vágd fel a cukkinit a kívánt darabokra és már mehetnek is bele a fagyasztótasakokba.

4. Zöld chili

z\u00f6ldsz\u00edn\u0171 paprik\u00e1k

Fotó: Acton Crawford / Unsplash


A zöld chili, például a poblanos és az Anaheim paprika tökéletesen lefagyasztható. A chili paprikát először a grillen vagy egy serpenyőben süsd meg és hagyd párolódni. Ezután jöhet a hámozás, a kimagozás és a precíz feldarabolás. A chili kis műanyag dobozokban tárolható legjobban a fagyasztóban. Kis adagokban akár frittatához vagy kenyérhez adható. Sőt, még ezt a trüffelt is elkészítheted felhasználásával.

5. ​Zöldbab

z\u00f6ldbab, fadeszka, k\u00e9s

Fotó: Gaby Yerden / Unsplash


A zöldbab az egyik legkönnyebben tartósítható zöldség. Csak vágd le a végét, blansírozd a babokat sótlan vízben, majd fagyaszd le. Ha szükséged van rá, akkor pedig vegyél ki belőle egy-egy maréknyit és kezdődhet a főzés. A lefagyasztott zöldbabból akár egy mennyei tojásos omlettet is készíthetsz. A receptet pedig itt találod.