egy nő áll a zöldségek és gyümölcsök előtt
Fotó: Aleksandar Malivuk / Shutterstock

Figyelmeztetést adtak ki a krumplival és a banánnal kapcsolatban

Szomorú tényre hívta fel a figyelmet egy friss kutatás a kedvenc élelmiszereinkkel kapcsolatban.


Egy angol kutatás nagyon szomorú felfedezést tett az általunk elfogyasztott zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy pár évtized leforgása alatt hatalmas változáson mentek keresztül ezek az élelmiszerek - írja a wionews.

Ez is érdekelhet: 5 élelmiszer, ami eltűnhet a boltok polcairól 2022-ben

krumplik egym\u00e1s mellett

Fotó: Lars Blankers / Unsplash


Az angliai Coventry Egyetem kutatói körülbelül 28 fajta gyümölcsben és zöldségben ellenőrizték a tápanyagszintet. Ezek közé tartozott a burgonya és a banán is, amik 1940-ben, 1991-ben és 2019-ben is elérhetők voltak a vizsgált országban, az Egyesült Királyságban.

A kutatók felhívják a figyelmet: 1940 óta körülbelül 50 százalékkal csökkent a kulcsfontosságú tápanyagok mennyisége a zöldségekben és gyümölcsökben.
ban\u00e1nok

Fotó: Rodrigo dos Reis / Unsplash


Az elkészült elemzés szerint a réz (segít fenntartani a csontok, erek, idegrendszer egészségét) szintje 49 százalékkal, a vasé (növekedést és fejlődést segíti) 51 százalékkal, a nátriumé (fenntartja az izmok és idegek zökkenőmentes működését) 52 százalékkal csökkent az említett élelmiszerekben.

z\u00f6lds\u00e9gek \u00e9s gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k

Fotó: ja ma / Unsplash


A kálium (segít fenntartani a normál folyadékszintet sejtjeinkben) mennyisége 5, a magnéziumé (az izom- és idegműködés, valamint az energiatermelés támogatását szolgálja) 10, a kalciumé (erős csontozat kialakításához nélkülözhetetlen) 2,5 százalékkal csökkent.

z\u00f6lds\u00e9gek kosarakban

Fotó: Scott Warman / Unsplash


A magyarázat szerint a magasabb tűrőképességű, nemesített gyümölcs- és zöldségfajták behozatala, az iparosodó mezőgazdaság és az importált termékek arányának növekedése együttesen vezetett a változáshoz.
egy csal\u00e1d pizz\u00e1t eszik

Fotó: Pablo Merchán Montes / Unsplash


Eleve problémát jelent, hogy az emberek nagy többsége nem táplálkozik változatosan, ez a tendencia már sajnos a tinédzsereknél tapasztalható - írja a bevezetően idézett cikk -, az egészségtelen étrend pedig hosszú távon alultápláltsághoz és egészségügyi problémákhoz vezet.