rizs és zöldség egy fehér tálban
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: maradékmentős zöldséges rizottó

Megmaradt zöldségeket hasznosíthatunk ebben a rizottó receptben. Tetszőlegesen variálható, könnyen elkészíthető.



Hozzávalók

  • 150 g maradék zöldség (pl. sült cékla vagy sütőtök, zöldborsó, zöldbab, edamame bab)
  • 200 g rizottórizs
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml fehérbor
  • 300 ml alaplé
  • 50 g vaj
  • 20 g parmezán
  • 2 evőkanál olívaolaj

Így készül

  1. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megfuttatjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett rizst. Addig pirítjuk, míg kissé megfehéredik, majd felöntjük egy deci borral.
  2. Folyamatos keverés mellett megvárjuk, amíg elpárolog, és újra adunk hozzá egy kevés bort. Ha az elfogy, folytatjuk az alaplével, közben végig kevergetjük.
  3. Attól függően, hogy mennyi időre van szüksége a zöldségnek, főzés közben azt is hozzáadjuk. Ha a rizs elkészült, hozzákavarjuk a felkockázott vajat és a lereszelt parmezánt is.
  4. Ízlés szerint zöldfűszerekkel díszíthetjük.