edények fa asztalon, bennük színes ételek
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: lencse- és zöldséggulyás

Egyszerűen összeállítható, pikáns, húsmentes zöldséggulyás nemcsak vegetáriánusoknak.



Hozzávalók

  • 250 g lencse
  • 4 db sárgarépa
  • 4 db közepes burgonya
  • 2 db bébicukkini
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • só, frissen őrölt bors

Így készül

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, majd felkockázzuk, felkarikázzuk ízlés szerint.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olívaolajon pirítani kezdjük. Amikor illatozni kezd, rádobjuk a répa- és petrezselyemkarikákat, körbepirítjuk őket.
  3. 4-5 perc múlva lehúzzuk a tűzről, és rászórjuk a pirospaprikát. Két percig kevergetjük, hozzáadjuk az átmosott lencsét, majd a babért, a sót, borsot, végül visszatesszük a tűzre, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
  4. Fedő alatt 20–30 percig párolódni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a burgonyakockákat, sózzuk.
  5. Amikor minden összetevő megpuhult, az utolsó 5 percre kerüljön bele a petrezselyemzöld és a cukkini. Tálaljuk forrón, tejföllel.