
Jó hír: a magyarok kedvenc itala is segít a máj egészségének megőrzésében
Mivel még nem létezik gyógyszer az úgynevezett zsírmáj kezelésére, a probléma csak életmódbeli változtatásokkal és az étrenddel oldható meg.
Magyarországon évente közel 8 ezren halnak meg az alkoholfogyasztással összefüggő betegségekben, ezek jelentős része a májhoz köthető. Az úgynevezett zsírmáj ráadásul nem kizárólag a túlzott alkoholfogyasztás következménye, a túlsúlyos emberek 80 százalékánál is kialakul - hazánkban csak az utóbbi 2 millió embert jelent. Mint látszik, sokakat érintő elváltozásról van szó, mégis kevesen vannak tisztában vele, hogy mi okozza a betegséget, azzal pedig még kevesebben, hogy miként lehet felvenni ellene a küzdelmet. A zsírmáj kialakulásának megértésében és hatásos ellenszereiről a healthline oldala segített nekünk.
Ez is érdekelhet: 6 jó trükkel megvalósítható a koleszterinszint csökkentése
Mit kell tudni a zsírmáj betegségekről?
Fotó: Nathan Powers / Unsplash
A zsírmáj azt jelenti, hogy a máj sejtjeiben zsírcseppek rakódnak le, ezek pedig gyulladásos folyamatokat, hosszútávon májzsugort indíthatnak be. Az alkoholos zsírmáj betegséget a túlzott alkoholfogyasztás okozza, míg a nem alkoholos zsírmáj betegség (NAFLD) értelemszerűen nem kapcsolódik az alkoholfogyasztáshoz. Utóbbi kialakulásának pontos okát a kutatók még nem ismerik, ám az biztos, hogy azoknál az embereknél fordul elő gyakrabban, akik a következő egészségügyi problémákkal rendelkeznek:
- elhízás,
- 2-es típusú diabétesz,
- magas koleszterin,
- magas vérnyomás.
Jelenleg nem áll rendelkezésre semmilyen gyógyszer a NAFLD gyógyítására, az étrend és az életmód megváltoztatása azonban hatékony módja a betegség a kezelésének. A healthline a leghatásosabb otthoni természetes gyógymódokról írt egy hasznos cikket, amit neked is érdemes megismerned.
1. Térj át az egészséges étrendre
Fotó: Nadine Primeau / Unsplash
Az NAFLD-vel élő túlsúlyos emberek számára az az egyik legjobb megoldás, ha leadják testsúlyuk 3-5 százalékát. Így csökkenteni tudják a zsír felhalmozódását a májban. Ezenfelül a fogyás enyhíti az esetleges májgyulladást, a fibrózist (rostos szövet kórós növekedése) és a hegesedést is. Az étrend átalakítása során fontos, hogy kis lépésekkel haladj a cél felé. A koplalás és az extrém diéták gyakran inkább még károsak a májra nézve. Mielőtt bármilyen súlycsökkentő programot elkezdenél, fontos, hogy beszélj az orvosoddal.
2. Próbáld ki a mediterrán diétát
Fotó: Antonina Vlasova / Shutterstock
Egy 2017-es kutatás szerint a mediterrán étrend segít csökkenteni a májzsírt, akár fogyás nélkül is. Ez az étrend ugyanis különféle növényi alapú élelmiszerekre és egészséges zsírokra összpontosít. A mediterrán étrend segít elkerülni a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a 2-es típusú cukorbetegséget, amik mind szorosan kapcsolódnak a májbetegséghez.
Íme egy rövid áttekintés azokról az élelmiszerekről, amikre fókuszál:
- gyümölcsök és zöldségek (banán, füge, brokkoli, paprika, édesburgonya, sárgarépa),
- hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó),
- egészséges zsírok (extra szűz olívaolaj, diófélék),
- hal és sovány húsok (bőr nélküli csirke, lazac),
- teljes kiőrlésű gabonák (teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, teljes kiőrlésű tészta, quinoa).
3. Igyál kávét
Fotó: Erick Chévez / Unsplash
Valószínűleg ennek fogsz a legjobban örülni: a kávé is serkenti a májenzimek termelését, amik elengedhetetlenek a gyulladásokkal szembeni küzdelemben. Több kutatás is megállapította továbbá, hogy az NAFLD-ben szenvedők körében a rendszeres kávéfogyasztás képes enyhíteni a májkárosodást.
Magyarországon becslések szerint a felnőttek 85 százaléka iszik kávét, átlagosan 2 és fél csészével naponta. Ez a máj szempontjából tökéletes, vizsgálatok alapján ugyanis éppen napi 2-3 csésze kávé az a mennyiség, aminél a legjobban csökken a májbetegség kockázata. Az is fontos viszont, hogy a kávét feketén, hozzáadott zsír és cukor nélkül fogyaszd, mert csak így fejti ki a fent említett jótékony hatását.
4. Kerüld a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket
A hozzáadott cukrok hozzájárulnak a zsírok felhalmozódásához a májban.
A fő bűnösök közé tartoznak a pékáruk, a cukros sütemények, a fánkok, a sportitalok, cukros üdítők és az édesített tejtermékek.
Az élelmiszerekhez a leggyakran a következő cukrokat szokták hozzáadni: nádcukor, kukorica szirup és gyümölcslé koncentrátum. Hogyan tudsz meggyőződni arról, hogy mennyi hozzáadott cukor van egy termékben? Olvasd el a termék összetevőinek listáját.5. Csökkentsd a koleszterinszintedet
Fotó: Shardar Tarikul Islam / Unsplash
Az NAFLD megnehezíti a szervezet számára a koleszterin kontroll alatt tartását, ez pedig tovább súlyosbítja a májbetegséget és növeli a szívbetegség kockázatát. Ebből adódóan fontos, hogy kerüld a telített zsírokat, amik a vörös húsokban és a magas zsírtartalmú tejtermékekben találhatók meg. A pékárukban, kekszekben és az olajban sült ételekben található transzzsírokra is figyelj oda.
Ha ezeket betartod, máris sokat tettél a májad egészségéért.