Már 48 óra után elváltozást okoz szervezetünkben egyik kedvelt ételünk
Sokkoló eredményt hozott egy friss ausztrál kutatás.
Néha semmi sem esik jobban, mint egy szaftos hamburger egy kis sült krumplival. Egy friss ausztrál kutatás után mégis elképzelhető, hogy kétszer is meggondoljuk majd, mikor eszünk legközelebb ehhez hasonló zsíros ételeket.
A melbourne-i Walter and Eliza Hall Intézet (WEHI) kutatói májusban publikálták előzetes eredményeiket az Immunity című tudományos folyóiratban. A tanulmányukból kiderül, hogy már néhány magas zsírtartalmú étkezés után is komoly változások indulhatnak el a bélrendszerben.
A kutatásban az egereket két napon, vagyis 48 órán keresztül magas zsírtartalmú étrenden tartották. Olyan ételeket kaptak, amiket mi is nap mint nap fogyasztunk a gyorséttermekben. Ezután megvizsgálták a bélfaluk állapotát, illetve az ILC3 nevű immunsejtek működését. Utóbbiak normál esetben védelmet nyújtanak a káros baktériumokkal szemben.
A sokkoló eredmény: mindössze két napnyi zsíros étkezés után már sérült a bélfal, és az immunsejtek működése is romlott. A bélrendszer gyulladásos állapotba került, holott az állatok külsőleg teljesen egészségesnek tűntek – nem híztak el, és nem mutattak egyéb tüneteket.
„Minden egyes étkezés hatással van a bél egészségére” – fogalmazott Dr. Cyril Seillet, a tanulmány vezető szerzője Food & Wine című lapnak. Hangsúlyozta: a telített zsírokban gazdag étrend fokozatosan gyengíti a bél védelmét, és előkészíti a terepet a krónikus gyulladásoknak.
A zsíros ételek ráadásul a tanulmány eredményei alapján csökkentették az IL-22 nevű fehérje szintjét is. Ez kulcsszerepet játszik abban, hogy a bélfal zárt és védett maradjon. Ennek hiányában káros baktériumok és méreganyagok juthatnak a szervezetbe.
A jó hír: a kutatók képesek voltak visszaállítani a bél immunvédelmét az IL-22 szintjének növelésével. Ez a tény bizalomra ad okot a jövőbeli kezelési lehetőséggel kapcsolatban.
A Food & Wine kiemeli: bár alkalmanként egy-egy zsíros étel még nem okoz tartós károsodást, a rendszeresen fogyasztott magas zsírtartalmú étrend alattomosan, lassan rombolja a bélrendszert. Sokszor olyan krónikus betegségek formájában, amelyek csak évekkel később jelentkeznek.
Éppen ezért a tanulmányt készítő kutatók azt javasolják, igyekezzünk minél gyakrabban rostban gazdag, kiegyensúlyozott ételeket választani – a bél- és immunrendszerünk hálás lesz érte.
Címlapfotó: Allison Shaw / Unsplash