Barna pólós nő a hasát fogja

Messziről el kell kerülni ezeket az ételeket gyomorpanaszok esetén! Vagy mégsem?

Rengetegen ember küzd különböző gyomorpanaszokkal. A legtöbb esetben a ludas – nem meglepő módon – valamilyen csípős étel. De hogyan enyhülhetnek a tünetek? És tényleg érdemes kutyaharapást szőrével gyógyítani?

A paprikafélékben előforduló, és azok csípős ízéért felelős kapszaicin elkerülésével megszűnhetnek a gyomorpanaszok és a haspuffadás is enyhülhet – olvasható a PsyBlog minapi cikkében. A kapszaicin bevitele ugyanis fokozottan irritálja a gyomor és a belek nyálkahártyáját – ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes mértékkel fogyasztani.

A cikkben szemlézett tanulmányból az is kiderül, a kapszaicin olyan receptorokat (TRPV1) is stimulál, amelyek a fájdalomért és az égő érzésért felelősek.

Az említett TRPV1 receptorok – az úgynevezett kapszaicinreceptorok – száma általában magasabb az érzékeny gyomrú vagy emésztési zavarokkal, például irritábilis bél szindrómával (IBS) küzdő embereknél. Ők a több TRPV1 receptor miatt nagyobb valószínűséggel tapasztalnak fájdalmat.

Nem meglepő, hogy az irritációt legtöbbször a fűszeres ételek okozzák, köztük a curry, a chili vagy a pikáns ízesítésű csirkeszárnyak. Ezek a legtöbb embernél olyan égő érzést okoznak, mintha tűzgolyót nyeltek volna.

A meglepő megoldás 

Ennek ellenére a tanulmány szerint a kapszaicin iránti érzékenység csökkentésének egyik módja, ha sok chilit fogyasztasz hosszú ideig.

A chili érzéktelenítheti a TRPV1 receptorokat, így csökkentve a kellemetlen gyomor- és bélrendszeri tüneteket.

Nem véletlen, hogy a gyógyszeriparban is a TRPV1 elérzéktelenítésére összpontosítanak, olyan fájdalomcsillapítók létrehozásával, amelyek ezeket a receptorokat célozzák.

n\u0151 sz\u00edv\u00f3sz\u00e1llal tejet iszik \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1rb\u00f3l

Fotó: The Humble Co. / Unsplash

Ha nálad is jelentkeznek a kellemetlen tünetek, akkor a másik egyszerű módszer, ha megiszol egy pohár tejet. Köztudott, hogy a tej csökkenteni a csípős ételek utáni égő érzést a szájban, mivel a tejben lévő fehérje semlegesítheti a kapszaicin hatását.