fehér pulóveres nő áll a boltban a polcnál

Az egyik nagy hazai áruházláncba nem érdemes személyi nélkül elindulni

A fogyasztóvédelmi hatóság pozitívumként értékelte az intézkedés bevezetését.

A HVG olvasói és kommentelői hívták fel az Aldi egy új eljárására a figyelmet. Alkohol vásárlása esetén a pénztáros elkérte tőlük a személyi igazolványukat akkor is, amikor a vásárlóról első pillantásra is egyértelműen megállapítható volt, hogy 18 éven felüli.

A HVG megkereste az Aldit, akik azt írták, hogy nem új eljárásról van szó. Azzal indokolták az okmányok elkérést, hogy a dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni a lehető legpontosabb életkor-ellenőrzéssel.

Az Aldi szerint a folyamat úgy zajlik, hogy a kasszások elkérik a vásárlók azonosító okmányát, „a pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján. A folyamat célja, hogy teljes mértékben kizárja a szubjektív tényezőket, egyúttal biztosítsa, hogy véletlenül, figyelmetlenségből, vagy tévedésből se kerülhessen sor 18 év alatti személyek részére alkoholos tartalmú ital értékesítésére”.

Azt még hozzátették, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság külön pozitívumként értékelte az intézkedés bevezetését, az áruházlánc ezért is alkalmazza azt üzleteiben.

Az Aldinál elmondták, a pénztáros más adatot nem kér a vásárlótól a folyamat során pedig sem a kasszaszoftver, sem a pénztáros nem rögzít, nem ment és nem tárol semmilyen személyes adatot.