szürke szarvasmarha
Fotó: Irina Papoyan / Shutterstock

5 szuper nyári kirándulóhely az Alföldön, ami még a Balatont is veri

Gyógyfürdők, szemkápráztató arborétumok, középkori téglavárak, érdekes állatok várnak téged a magyar Alföldön. A leglátványosabb kirándulóhelyekről most egy listát is készítettünk neked.


Ha azt hiszed, hogy az Alföld unalmas, akkor ez a cikk meg fogja változtatni a véleményedet. Rengeteg izgalmas helyszínnel és programmal vár ugyanis Petőfi Sándor kedvenc vidéke télen-nyáron. Mutatjuk a listát!

Olvasd el ezt is! Egy vízparti büfé lett Magyarország legjobb alternatív vendéglátóhelye

1. Hortobágy (4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.)

Fotó: MGy / Shutterstock


Közép-Európa legnagyobb füves pusztája még az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Ha erre kirándulsz, akkor kihagyhatatlan állomás az 1697-ben épült ikonikus Kilenclyukú kőhíd ami egykor az ország leghosszabb hídja volt. A hortobágyi vadasparkban aztán kicsik és nagyon testközelből ismerhetik meg a régi magyar háziállatokat, például a termetes szürke szarvasmarhát. Évszaktól függően rengeteg érdekes madár, például a túzok, a daru és a vadlúd is megfigyelhető itt. Sőt, a puszta ősi vadvilágát is bemutatják neked a park kiállítótermében.

2. Gyulai vár (5700 Gyula, Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponttal és a Várfürdővel szemben)

Gyulai v\u00e1r, t\u00f3, v\u00edaz

Fotó: commons.wikimedia.org


Ha a középkori várak vagy a meleg vizű gyógyfürdők szerelmese vagy, akkor Gyula városában a helyed. Az itt található téglavárban korhű jelmezbe öltözött várúrnők, várurak és udvari bolondok várják az oda látogatókat. Az erődítmény tövében kapott helyet a híres várfürdő, aminek vize csodát tesz a mozgásszervi betegségekben szenvedők izületeivel.

A gyógymedencék mellett élménymedencék, illetve strandmedencék is várják a vendégeket.

3. Nyíregyházi Állatkert (4431, Nyíregyháza, Sóstói út.)

akv\u00e1rium, v\u00edz \u00e9s c\u00e1pa

Fotó: commons.wikimedia.org


Minden kétséget kizáróan az ország egyik legjobb állatkertje a nyíregyházi. Az állatpark egy gyönyörű tölgyerdő mélyén bújik meg és persze az állatvilág is változatos: fehér tigrist, madagaszkári makit és gepárdot is láthatsz, de az Ócenárium, a Majomerdő és az Esőerdőház is látványos és izgalmas kikapcsolódást ígér.

Az alföldi kirándulások kihagyhatatlan megállója ez az egyedülálló állatkert, a gyerekek és a felnőttek egyaránt imádni fogják.

4. Szarvasi Arborétum (5540 Szarvas, I.kk 9.)

f\u00e1k, z\u00f6ld f

Fotó: commons.wikimedia.org


Holt-Kőrös part, varázslatos természet, tanösvény és arborétum. Ezek várnak rád, ha ellátogatsz a Szarvasi arborétumba, ahol bónuszként megcsodálhatod Magyarország nevezetességeit miniatűr méretben. A "Mini Magyarország" fantázianévre keresztelt installációban többek között a Gyulai vár és a Szegedi Dóm kapott helyet. Ezenfelül az arborétum tanösvényén a Körös-Maros vidék megannyi jellegzetes növényét és állatát is megfigyelheted.

5. Tisza-tavi Ökocentrum (3388 Poroszló, Kossuth Lajos út 41.)

f\u00e1k \u00e9s v\u00edz, n\u00e1das

Fotó: www.flickr.com


Ha a természet szerelmese vagy, akkor egyszer mindenképpen el kell látogatnod a Tisza-tavi Ökocentrumhoz.

A látogatóközpont egyedülálló bemutatóhelye a Tisza folyó és a Tisza-tó élővilágának. A benne található hatalmas akváriumrendszer megannyi különlegességet rejt, többek között a híres vizából is akad pár példány, de a hazai hüllők és kétéltűek is helyet kaptak a kiállításon. Meglesheted itt az unkát, az ásóbékát, a gőtét és szalamandrát is. Jó időben érdemes befizetni egy csónaktúrára, így ugyanis egy kellemes hajókirándulás során ismerheted meg a tó élővilágát.