egy panda ül bambuszok között

A 6 legjobb európai állatkert, ahova el kell utaznod ősszel - egy magyar is van köztük

Imádod az állatkerteket? Európa legszebb állatkertjei téged várnak, az ősz kiváló az ilyen kirándulásokra.


Nap mint nap tömegek keresik fel a világ állatkertjeit. Szinte minden ember szereti az állatokat és ezt az élményt át akarja élni a gyermekeivel, családjával, barátaival. Az állatkertek szempontjából ez azért fontos, mert minden egyes látogatóval lehetőséget kapnak arra, hogy megosszák velük a világ veszélyeztetett fajainak megőrzésével kapcsolatos kihívásokat. Ha neked is az egyik hobbid az állatkertbe járás, akkor idén ősszel tervezd be magadnak az alábbi parkok egyikét vagy akár mindegyiket.

Olvasd el ezt is! Új látványosság a Városligetben: 150 méter magasból nézheted

1. Zoologischer Garten, Berlin, Németország

zsir\u00e1f, ker\u00edt\u00e9s m\u00f6g\u00f6tt, f\u00e1k a h\u00e1tt\u00e9rben

Fotó: Alexander Ross / Unsplash


A berlini Zoologischer Garten vagyis a berlini állatkert egy igazi történelmi helyszín, 1844-ben nyitottak meg, így Németország legrégebbi állatkertjéről van szó.

A park a világ egyik legátfogóbb fajgyűjteményével rendelkezik: több mint 1500 fajt és 20 ezer állatot lehet itt megtekinteni. Az állatkert lakói, például az orangutánok, majmok, nagymacskák, jegesmedvék, hüllők, óriáspandák, makik összesen 86 hektáron élnek. Ezenfelül a berlini állatkert a veszélyeztetett fajok sikeres tenyésztési programjainak és a vadonba való visszatelepítésüknek a vezetőjeként ismert. Európa egyik leglátogatottabb állatkertje nagyon könnyedén elérhető, hiszen a város központjában található - írja a forbes oldala.

2. Prágai Állatkert, Csehország

gorilla \u00fcl egy fa tetej\u00e9

Fotó: Janosch Diggelmann / Unsplash


Az 1931-ben megnyitott impozáns prágai állatkert Csehország fővárosának északi részén, nem messze a nyári palotától fekszik. A világ egyik legjobb állatkertjének tartott park 140 hektáron terül el, és több mint 5 ezer állatnak ad otthont. Többek között láthatók itt galápagosi teknősök, nyugat-alföldi gorillák és jegesmedvék is.

A főbb látványosságok közé tartozik az "indonéz dzsungel" nevű üvegház, ami Európa egyik legnagyobb mesterségesen épített trópusi erdeje.

3. Bázeli Állatkert, Svájc

oroszl\u00e1nok k\u00f6veken

Fotó: Hugo Herrera / Unsplash


Egyes listák szerint a világ 15. legjobb állatkertje Svájc egyik leglátogatottabb látványossága. A Zoologischer Garten Basel (Bázeli Állatkert), más néven Zolli olyan különleges állatoknak ad otthont, mint például a gepárd, a víziló és az indiai orrszarvú. Az 1874-ben alapított park az ország legrégebbi és legnagyobb állatkertje. 32 hektáros területén több mint 6 ezer állatnak ad otthont.

4. Schönbrunni Állatkert, Bécs, Ausztria

panda fekszik egy f\u00e1n

Fotó: Dušan veverkolog / Unsplash


A Schönbrunni Állatkertet 2022-ben már hatodik alkalommal választották meg Európa első számú állatkertjének.

A bécsi állatkert a világ legrégebbi állatkertje, 1752 óta folyamatosan működik. Hosszú története során az állatkert a természetvédelem és az oktatás világközpontjává vált. Az impozáns park Bécs egyik legnépszerűbb látványossága, a schönbrunni kastély területén található. Lakói között megtalálhatók az óriáspandák, a pingvinek, a majmok, az elefántok és a szibériai tigrisek.

5. Chesteri Állatkert, Nagy-Britannia

Komod\u00f3i var\u00e1nusz egy f\u00e1n

Fotó: David Clode / Unsplash


Az angliai Chester Zoo a világ hatodik legnagyobb állatkertje, ráadásul nemzetközileg is elismert környezetvédelmi aktivitása miatt. Nagy-Britannia legnépszerűbb vadlátványossága, 128 hektáron terül el, így az egyik legnagyobb a szigetországban. Az 1931-ben megnyílt parkot a non-profit North of England Zoological Society kezeli. A Chester Zoo mintegy 20 ezer állatnak ad otthont, köztük olyan egzotikus példányoknak, mint a komodói sárkány, a kapibara és az andoki medve.

6. Nyíregyházi Állatpark

majmok \u00fclnek fa\u00e1gon

Fotó: Nicola Dreyer / Unsplash


Nemrég számoltunk be arról, hogy 2022-ben már harmadszorra választották Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatparkot.

Így nem nagy meglepetés, hogy az árnyékot adó tölgyesekkel határolt park hazánk leglátogatottabb vidéki látnivalója. Területe 30 hektáron nyújtózik és csaknem 5 ezer állatnak ad otthont. A sóstói üdülőövezetben fekvő állatkert - csak úgy mint más európai kollegái - a fajmentésben is élen jár: 70 tenyésztési programjának köszönhetően új egyedekkel bővült a Föld afrikai elefánt és szibériai tigris populációja.