kupola ablakokkal, falfestménnyel
Fotó: pixabay.com

Hosszú idő után újra látogatható a világ egyik leghíresebb épülete

Március 28-án újra megnyitotta kapuit a világ egyik leghíresebb épülete, ahol korábban évente 5 millió turista fordult meg.


Több mint két év után március 28-án újra megnyitotta kapuit a turisták előtt a washingtoni Capitolium. Az épület az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának és a szövetségi kormányzatnak a székhelye, egyúttal jelentős művészeti kiállításnak is otthont ad.

Többek között emiatt a COVID előtt évente átlagosan 3-5 millió ember váltott jegyet a Capitoliumba, 2020. március 12. óta azonban erre nem volt lehetőség.

feh\u00e9r, kupol\u00e1s k\u0151\u00e9p\u00fclet, el\u0151tte f\u00e1k

Fotó: www.flickr.com

A mostani döntés értelmében az épület egyelőre még csak korlátozottan látogatható: előzetes online regisztrációhoz kötött és egy vezetett túrán legfeljebb tizenöten vehetnek részt.

Az amerikai törvényhozás szimbólumának is számító Capitoliumot. 1793-ban kezdték építeni, a Kongresszus először 1800. november 17-én ülésezett itt, az építkezés azonban ezután még folytatódott. Később jelentős bővítéseket hajtottak végre, 1909-ben például saját földalatti vasút létesült, ami az épületet a környező képviselői irodaházakkal köti össze.

Méretei félelmetesek: területe 72 ezer négyzetméter (14 focipálya), magassága 88 méter - utóbbiban 8 méterrel elmarad a magyar Parlamenttől.