színes kőépületek vízparton
Fotó: hecke61 / Shutterstock

Úti cél őszre: látogasd meg a várost, ami szebb, nyugisabb és hűsebb, mint Velence

120 kilométernyi csatorna, virágos szigetek kavalkádja és az ország legnagyobb katedrálisa vár téged.


120 kilométerre északra Párizstól fekszik Pikárdia régióban. Somme megye székhelye, csodálatos látképét, kialakítását a megyével megegyező nevű folyónak köszönheti. A Somme folyó mentén kialakult mocsarak által határolt szigetek és az azokat körülvevő, összesen 110 kilométer hosszú csatornarendszer, vagyis hortillonnages egyedülálló látványt nyújt, emiatt nevezik (több más város mellett) „észak Velencéjének”.


Amiens városa nemcsak gyönyörű, de nagyon komoly történelemmel rendelkezik. A 150 ezer évvel ezelőtt, a Neandervölgyi-ember előtt létezett acheulei kultúra Amiens egyik külvárosáról, Acheulről kapta a nevét, az itt talált leletek alapján nevezték el ezt a kort. Amiens közvetlen elődje a római Samarobriva (Somme híd) volt a gall ambiani törzs központi települése. Az ambianusok a Kr. e. 1. században pénzt is kibocsátottak, minden valószínűség szerint Amiens-ben.

Ma már talán kevésbé a római kori gyökerek, mint inkább az összesen 120 kilométer hosszú csatornarendszer miatt keresik fel a turisták (a csatornák nagyjából fele magánkézben van, így nem közelíthető meg). A fa hidak, a „lebegő” szigetek kiskertjei, a mocsarak élővilága (több, mint 100 madárfaj honos itt) valódi ékszerdobozzá varázsolják a települést. Az említett, takarosan művelt kiskertek (hortillonnages) egykor több ezer embernek biztosítottak megélhetést, ma már inkább hobbikertként maradtak fenn – a csónakázó turisták nagy örömére.


Ha kikötsz a szárazföldre, akkor is bőven akad látnivaló. A 13. században épült katedrális a legnagyobb Franciaországban és a legmagasabb a világ klasszikus gótikus katedrálisai között, több mint 1000 szobor díszíti. Érdemes még ellátogatni a Madeleine temetőbe, itt nyugszik Jules Verne író, aki 44 évig élt a városban, a tanácsnak is tagja volt.


A város szívében található 740 hektáros zöld park gyalogosan, kerékpárral, csónakkal, kajakkal vagy akár SUP deszkán is bejárható. Ha kultúrára vágysz, ne hagyd ki a Musée de Picardie-t, de mindenképp nézd meg az állatkertet is, ez a hely a valódi biológiai sokféleség szigete.

Amiens őszi színekben is gyönyörű, arra bátorítunk, szervezz oda egy kirándulást, pároddal vagy barátaiddal.