Egy család közös fotót készít

Egy év kihagyás után idén ismét együtt Borangolhatunk!

Fotó: Avasi Borangolás

Avasi Borangolás: felpezsdül a hegyoldal

A nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 26-28-án rendezik Miskolc város szívében a IX. Avasi Borangolást. Mutatjuk, hogy milyen programok lesznek!


K\u00e9t poh\u00e1r bor

Az avasi hegyen több mint 800 pince és borház helyezkedik el, melyek nem ritkán 300–400 évesek

Fotó: Avasi Borangolás


A szervező Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület idén is izgalmas és gazdag programkínálattal készül: a a IX. Avasi Borangolás már csütörtökön elkezdődik, az első napon Bükki borok – Avasi borok címmel szakmai borkóstolót tartanak a Bortanyán, pénteken és szombaton a már megszokott módon az avasi pincesorok teljes területén, a Kisavastól a Mélyvölgyön át a Nagyavasig számos program várja a borangolókat.

A helyi gazdák és borászok mellé országosan ismert borászok társulnak, lesznek borbemutatók és személyesen lehet majd találkozni például Rácz Erika, Áts Károly, Balla Géza, Polgár Zoltán borászokkal.

Miskolcon először láthat a nagyközönség pezsgő degorzsálást és vehet részt pezsgő palackozásban, melyet névre szóló címkével meg is vehet, és izgalmas betekintést ad majd a párlatok világába a gin kontra pálinka kóstoló is.

A zenei élményekről a hegyoldal különböző pontjain zenekarok, utcazenészek, énekesek gondoskodnak, többek között a Carbonfools, a Bíborszél, a Destination Brass, a Marching Jazz Band.

A borangolók állandó kedvencei, az Agyagbanda, az Ildi Rider, a Mizrab, a Zenegép és az Áll-A-Tok együttes is zenélni fognak. Egy különleges programmal, spontán verseléssel és rögtönzött dallamokkal várja majd az érdeklődőket Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla Borzengés című előadása.

Emberek v\u00e1rakoznak az avasi borfesztiv\u00e1lon

Életre kelnek az avasi pincesorok, nyitnak a pincegazdák, érkeznek borászok és gasztrósok, lesznek művészek és zenészek

Fotó: Avasi Borangolás


A fesztivál mindkét napján az Avasi Református Templomban jótékonysági koncertet hallhatnak a zenekedvelők: pénteken László Attila énekel, szombaton Class Jazz Est program lesz.

A fesztiválhangulat az épületeken is megjelenik, a pincesorok különböző pontjain változatos grafikák díszítik majd a falakat, míg szombaton 21 órától élő fényfestés lesz látható a PINYÓ-nál.

Idén először az Avas kapujában, a Palóczy Emlékműnél helyet kap népművészeti vásár, népzenei produkciókkal és mesterség bemutatókkal a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület jóvoltából.

A gyerekek sem maradnak ki a szórakozásból, nekik külön Bandukoló programmal készülnek a szervezők, a Borangolás különböző útvonalain megtalálható gyerekfoglalkoztatóknál lesz fafaragás, gyöngyfűzés, kovácsolás, szalmabáb készítés és sok más kis kezeket megmozgató foglalatosság.

Az Avasról és avasi pincesorokról bővebb ismeretet a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának talajtani előadása, az Észak-Kelet Átjáró Egyesület kötetbemutatója vagy az Avasi Borút Egyesület kiállítása biztosít.

Emberek \u00fclnek asztalokn\u00e1l az avasi borfesztiv\u00e1lon

A finom ételekről a város neves vendéglői gondoskodnak

Fotó: Avasi Borangolás


A borangolásban megéhezett fesztiválozók ízlésük szerint válogathatnak a számos kitelepülő vendéglátóhely adta kínálatból, lesznek grill ételek, tapas tálak, kézműves sajtok, halas különlegességek, hamburgerek, zsírosbödön variációk, vegán ételek és változatos street food falatok.

Az Avas hegyoldal patinás pincesorai és hangulatos utcái ismét kiváló helyszínei lesznek baráti összejöveteleknek, minőségi bor- és gasztronómiai élmények megélésének és a történelmi avasi pincesorok helyi értékei felfedezésének.

Zárd a nyarat az avasi pincesorokon!