tányérok egy asztalon, evőpálcikával esznek belőlük
Fotó: Csengery Máté / Socially

Frivol, belevaló és vagány: ellenállhatatlan ázsiai gasztrokalandok

Thai, japán, indonéz, dél-koreai, kínai ízek, hozzávalók, ételek - melyik vonz leginkább? Tudnál csak egyet választani, vagy legszívesebben mindet végigkóstolnád?


Badhanna, az incselkedő vagány

A Távol-Kelet gasztrokultúrája annyira komplex és annyi ponton találkozik, hogy nehéz csak az egyik mellett letenni a voksot. Mostantól nem is kell, hiszen megérkezett Badhanna, nem szerényebb céllal, mint hogy ázsiai gasztro kalandjait megoszthassa Budapesttel.

De mi is ez a hely? Bisztró, bár vagy étterem?

Minden és egyik sem – mondja Vajda Márton, aki több sikeres budapesti vendéglátóegységnek (Pontoon, Mazel Tov, Tereza, aMajomhoz) is társtulajdonosa. „Konvencióktól és kategóriáktól mentes közösségi teret álmodtunk meg, nagyon izgalmas és újszerű gasztronómiai irányzattal. Nem szeretnénk korlátozni senkit. Éppúgy várunk vendégeket egy koktélra és barfoodra, mint nagyobb társaságokat vacsorára. Egy életérzés megvalósítása volt a célunk, egy utazás, ami lehet rövidebb vagy hosszabb, de igazán az teszi emlékezetessé, ha megosztod mással."

Ázsiai streetfood, progresszív feldolgozásban

t\u00e1ny\u00e9rok \u00e9s egy talpas poh\u00e1r egy fa asztalon

Fotó: Csengery Máté / Socially

A progresszív ázsiai streetfood irány tartogat meglepetéseket, olykor határokat is feszeget, de ez is a cél, a felfedezés. Nagyok a kontrasztok mind textúrák, mind az édes, a sós, a keserű, a savanyú és az umami jelenlétét tekintve. A Badhanna étlapjáért Varga Dániel felel: akik ismerik és szeretik a fúziós ázsiai gasztronómiát, azok már találkozhattak a Thaiföldön szerencsét próbáló, aztán az AUM-ban bizonyító séffel.

Már most signature fogásokként gondolnak a Bulgogira, ami egy rib eye steakkel és házi kókuszmajonézzel készülő bao trió, de itt van a Hoi is, udontészta alapon, fekete kagylóval és sárga curryvel, vagy a Pad Petre, ami egy frissítő mentás, ponzus kacsazúza. Mindemellett olyan klasszikusok se maradhatnak el, mint a házi kimchi, de a kókuszos rizsben is teljesen új dimenziókat ismerhetünk meg. Az ételekből érdemes többfélét rendelni, majd az asztal közepére tolni és megosztani, pont úgy, ahogy Ázsiában is szokás. Jó hír a különleges étrendet követőknek, hogy az ételek szinte mind tejmentesek, az étlap majdnem fele húsmentes.

Egy ilyen kalandhoz igazán jól jönnek a lazító kortyok, ezért mi sem természetesebb, mint a kifejezetten ehhez illő koktélok, házi frissítők megalkotása. Egzotikus alapanyagokkal, fűszerekkel, csavarral: zöld és fehér teával, yuzuval, chilivel, tequilákra, ginre, sakéra igazítva

Egy igazán laza környezetben

s\u00e1rga falon f\u00e9nycs\u0151 \u00e9s felirat

Fotó: Kiss Bálint / Socially

Badhanna Budapesten a Hercegprímás utcában – egykori Trafiq, Zeller Bisztro helyén - nyáron hangulatos, méretes belső kertes helyszínen fogadja a kalandra éhes vendégeket. Nem követi a konvenciókat, hangulatával egy dolgos hétköznapon is segít, hogy kiszakadhass a mókuskerékből. Az enteriőrt és az atmoszférát az utazások és a kalandok inspirálták: több helyen feltűnnek ázsiai kincsek, emlékeket idéző ereklyék, naplóbejegyzés-szerű falgrafikák. Hétvégén zenével, DJ-szettekkel egy olyan délutáni-esti találkozóhelyként működik, ahonnan alig akarunk majd hazamenni.