kőépület, előtte füves terület
Fotó: Instagram

Tudod, melyik gyógyvizes fürdő van legközelebb a Balatonhoz? Annyit segítünk, nem Hévíz

Egy jóval kevéssé ismert és ezért nyugisabb déli parti gyógyvizes fürdő a befutó a „nagy testvér” előtt.

Ha Balaton környéki termálvízről van szó, akkor valószínűleg mindenkinek legelőször a Hévízi-tó jut először eszébe. Nem véletlenül, a közel 5 hektáros tó nemzetközi hírű, hiszen Európa legnagyobb gyógyhatású meleg vizes tava. Népszerűségét növeli, hogy légvonalban mindössze 5 kilométerre található Keszthelytől, vagyis a Balaton délnyugati csücskétől.

Olvasd el ezt is!

Bár a Balaton nem bővelkedik termálforrásokban, bizonyos számítás szerint még így is van egy a hévízinél is közelebbi gyógyvíz a magyar tenger körül – hívja fel a figyelmet a termalonline.hu minapi cikke. Miközben ugyanis Hévíz 8 kilométerre található közúton Keszthelytől, a "déli parti" csisztapusztai Csiszta Fürdő és Fonyód között ugyanez a távolság csak 7 kilométer.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy utóbbi kettőt egy nem túl jó minőségű földút köti össze, ami bizony elég hepehupás, eső után pedig sáros, így a menetidő viszont általában hosszabb, mint Keszthely és Hévíz között. A többség ezért inkább Lengyeltóti felé kerül, aszfaltozott úton pedig már 22 kilométer a távolság Fonyód központja és a termálfürdő között.

A termalonline.hu cikk végén egy apró megjegyzéssel él a szerző: azért említenek szándékosan gyógyvizes fürdőt és nem gyógyfürdőt, mert ha az utóbbiakat is beleszámítják, akkor a balatonfüredi Szívkórház a toronymagas győztes, ami alig pár száz méterre található a parttól. A kórház viszont csak gyógyfürdő titulussal rendelkezik, miután vizes kezeléseket is alkalmaznak a betegeknél.