hegyek, fák és tó a háttérben, balaton

5 dolog, amit jobb ha tudsz, mielőtt elindulsz a Balatonra nyaralni

Meglepetések egész sora érhet, ha nem készülsz fel egy kicsit a nagy balatoni nyaralásra.


Mindenki kedvenc magyar üdülőhelye, a Balaton néha olyan, mint egy bonyolult kirakós, de ne aggódj, mert mi összeszedtünk neked 5 fontos dolgot, amiről érdemes tudnod a nyaralás előtt.

Olvasd el ezt is! 6 + 1 Balaton környéki hely, ahol velős pirítóst kapni

1. Veszélyes állatokkal találkozhatsz


Mi is korábban beszámoltunk arról, hogy nemrég egy 5 kilogrammos aligátorteknős akadt a balatoni pontyhalászok horgára.

Szeles Zsolt horgász úszós nádi pontyozást tervezett július 10-ére, a Keszthelyi Libás Strandra, ám végül egy méretes teknőst fogott ki. A veszélyes állatot előbb bevitték a rendőrségre, majd később, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őréhez került. Az aligátorteknős főleg az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. De megtalálható Kínában és Japánban is. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. A testtömeg a hímek esetében meghaladhatja akár a 30 kilogrammot is.

2. Heringparti várható, de te elkerülheted

k\u00e9k v\u00edz, vitorl\u00e1s \u00e9s hegyek

Fotó: Tamara Bitter / Unsplash


Ha te is szereted az árnyékot adó nagy platánokat, a kis homokos partszakaszokat, akkor érdemes a nem túl felkapott, nyugodt strandokon pihenned.

Ilyen például a Pálkövei, a Badacsonylábdihegyi, a Bányász, az Örvényes Platán és a Huszka utcai strand. Ezek a családias hangulatú fürdőhelyek telis-tele vannak árnyékot adó fákkal, játszóterekkel és lidós bejáratokkal a Balatonba. Itt még bővebben olvashatsz róluk.

3. Kihirdették a legjobb strandokat

naplemente, vaz, hegyek

Fotó: Krisztián Reischl / Unsplash


Ha csak a legjobb strandok érdekelnek, akkor van egy jó hírünk számodra. 2022-ben ugyanis 19. alkalommal hirdette meg a Balatoni Szövetség a Kék Hullám Zászló Strandminősítést, aminek keretében a balatoni strandokat minősítették.

A megmérettetésre idén 45 balatoni strand nevezett. A hagyományos csillagos besorolás mellett (1 csillag a legrosszabb, 5 csillag a legjobb minősítés) számos különdíjat osztottak ki 2022-ben. A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, a strand akadálymentesítésének szintjét, az árnyékos területek arányát, a gyerekbarát szolgáltatásokat és a vendéglátóhelyek kínálatát. Következzenek az eredmények. Íme az 5 első helyezett az 5 csillagos strandok közül:

  1. Csopak Községi strand
  2. Balatonmáriafürdő Központi strand
  3. Zamárdi Nagy strand
  4. Gyenesdiás Lido strand
  5. Gyenesdiás Diási Játékstrand
Ha a többi díjazottra is kíváncsi vagy, akkor itt olvashatsz róluk.

4. Már kóstolható az év balatoni fagyija

fagylalt t\u00f6lcs\u00e9rben

Fotó: Rachael Gorjestani / Unsplash


2022-ben a Balatoni Turizmus Szövetség immár 9. alkalommal hirdette meg a versenyt.

A versenyre összesen 15 fagyikölteményt neveztek be a Balaton környéki cukrászdák, fagylaltozók. A Balaton fagyija díjat 2022-ben a Sissi Fagyizó (Balatonakarattya) alkotása, az Eszterházy levendulás epercsoda nyerte. Itt az ideje, hogy ezt a finomságot te is megkóstold!

5. Csak ezeken a helyeken ehetsz igazi balatoni halat

r\u00e1ntott hal szeletek

Fotó: Selasie Apeadu / Unsplash


Kevesen tudják, hogy 2013-an óta tilos a kereskedelmi célú halászat a Balatonon, ami azt jelenti, hogy horgászni lehet, a kifogott halat viszont nem szabad eladni. Ezért manapság kifejezetten a tóból származó hallal nem találkozni még a Balaton közvetlen környezetében működő büfékben, éttermekben sem. Működnek viszont a Balaton mellékvizeire (például Kis-Balaton) települve halgazdaságok, valamint a környékhez erősen kapcsolódó haltelepek (például a helyi tavasbarlang karsztvize által táplált Tapolcai Halgazdaság). Ezek nemcsak ezer szállal kötődnek a Balatonhoz, de mivel a tó vízgyűjtő területéről érkeznek, hivatalosan lehet őket balatoni halnak nevezni. Az alábbi öt étteremben pedig ezeket a halakat lehet fogyasztani.

  1. Keszthelyi Halászcsárda (8360 Keszthely, Csárda utca 9.)
  2. Kistücsök Étterem (8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 25.)
  3. Nádfedeles Halsütő (8638 Balatonlelle, Fogas utca 1.)
  4. Paprika Csárda (8621 Zamárdi, Honvéd utca 1.)
  5. Kánya Zoli Halsütője és Halfüstölője (8252 Balatonszepezd, Csuki utca 2.)